Maia Sandu, „ultima șansă de salvare” pentru Air Moldova? Compania a lansat o petiție și se adresează președintei
Full Article 3 minutes read

Maia Sandu, „ultima șansă de salvare” pentru Air Moldova? Compania a lansat o petiție și se adresează președintei

Air Moldova a lansat o petiție pe online. Compania a solicitat, din numele a 285 de angajați, intervenția președintei Maia Sandu. Air Moldova a spus că șefa statului ar fi „ultima șansă de a salva operatorul național”. În caz contrar, a adăugat compania, va intra în faliment. Autenticitatea petiției a fost confirmată pentru NM de reprezentanții Air Moldova. Până la acest moment, petiția a fost semnată de 566 persoane. 

În petiția „din partea angajaților Air Moldova”, compania s-a adresat șefei statului. „Prin această petiție, angajații companiei aeriene Air Moldova și colegii din domeniul aviației civile a Republicii Moldova, ne exprimăm cu îngrijorare situația critică în care se află compania aeriană”, se arată în declarația petiției.

La fel se menționează că „Air Moldova se află în situație de criză financiară profundă”.

Banca a condiționat compania să majoreze suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate. Astfel s-a format un deficit de mijloace bănești necesare pentru activitatea companiei. Acest blocaj abuziv din partea băncii constrânge financiar compania”, a precizat Air Moldova.

În același timp, aceasta a declarat că în prezent se află în incapacitatea de a achita: salariile angajaților pentru lunile februarie, martie și aprilie, serviciile Întreprinderii de Stat Aeroportul Internațional Chișinău, deservirea aeronavelor contractate, alimentarea cu combustibil a aeronavelor și achitarea datoriilor față de toți prestatorii de servicii.

„Toate cele enumerate duc la anularea zborurilor în masă și incapacitatea companiei de a-și onora obligațiunile față de pasageri, parteneri și angajați”, a adăugat compania.

Astfel, Air Moldova a cerut intervenția șefei statului.

Pe această cale, solicităm implicarea Dumneavoastră în situația creată, fiind ultima noastră șansă de a salva Operatorul Național Air Moldova. În caz contrar, în mai puțin de câteva zile compania va intra în faliment, iar noi 285 de specialiști ai aviației civile vom pierde locurile noastre de muncă, peste 70 de mii de pasageri vor pierde biletele procurate iar bugetul de stat va pierde unul dintre cei mai mari contribuabili”, a comunicat Air Moldova.

Compania a menționat că solicită intervenția Maiei Sandu la:

  • deblocarea parțială a depozitului impus de bancă, pentru a putea achita deservirea aeronavelor, fapt care ar opri anularea zborurilor în masă;
  • deblocarea de către organele de stat a activelor companiei, care pot fi utilizate pentru acoperirea datoriilor companiei;
  • deblocarea capitalului social al Air Moldova, care ar permite atragerea investitorilor.

„Ajutați-ne să salvăm compania NAȚIONALĂ AIR MOLDOVA!”, au conchis reprezentanții Air Moldova.

NM a solicitat o reacție din partea Președinției Republicii Moldova cu privire la cererea Air Moldova. Deocamdată nu avem un răspuns.

***

Anterior, Air Moldova a venit cu precizări despre 3 zboruri anulate pe 12 aprilie. Compania aeriană a spus că i-au fost blocate conturile, astfel nu a avut posibilitatea să-și achite serviciile ca ulterior să fie operate zborurile. Air Moldova a declarat că a ajuns în această situație din cauza unei condiționări a băncii de a majora suma de depozit pentru garantarea rambursării biletelor neutilizate.

De menționat că pentru 20 aprilie, Air Moldova a anulat alte 4 zboruri. Acestea erau planificate din și spre Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: