Mâine cetățenii vor afla gradul de vulnerabilitate care le-a fost atribuit în facturi
Full Article 2 minutes read

Mâine cetățenii vor afla gradul de vulnerabilitate care le-a fost atribuit în facturi

Începând cu ziua de mâine, 30 noiembrie, toți cetățenii care s-au înregistrat pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md, pentru a putea beneficia de compensaţii în facturile pentru gaze și energia termică, vor primi mesaje cu informații privind atribuirea categoriei de vulnerabilitate. Informația a fost confirmată de către ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, în cadrul Conferinței Reforma Administrației Publice Locale: provocări și perspective.

Potrivit ministrului, 40 la sută din numărul total de cereri au fost depuse de registratori, asistenţi sociali şi bibliotecari.

„Mulțumesc Primăriilor pentru că s-au implicat în procesul de înregistrare a familiilor la compensații, bibliotecarilor, asistenților sociali comunitari. A fost un proces voluminos, multă muncă. 40% dintre toți beneficiari sunt înregistrați asistenți sociali comunitari și bibliotecari. Mâine vor fi emise toate deciziile în sistem. Astăzi am clarificat ultimele aspecte.

Începând cu ziua de mâine vom începe să transmitem sms-uri către toți cei care s-au înregistrat, dar în facturile de luna următoare deja vor fi incluse compensațiile așa cum am promis”, a declarat Marcel Spătari.

Amintim că circa cinci miliarde de lei va aloca Guvernul pentru a oferi compensații la facturi în perioada rece a anului.

Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în limita plafonului, vor fi următoarele:

  • 12 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei;
  • 14 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, respectiv compensația de 15,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației: 2750 lei;
  • 17 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, respectiv compensația 12,27 lei/m3.
  • 24 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, respectiv compensația 5,27 lei/m3.

Totodată, circa 40 de mii de familii vor beneficia de un suport financiar suplimentar în valoare de 700 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: