Marcel Spatari

(VIDEO) Vor primi încă câte 700 de lei lunar. Ministerul Muncii anunță un nou suport financiar pentru familiile vulnerabile

Circa 40 de mii de familii vor beneficia de un suport financiar suplimentar în valoare de 700 de lei. Despre aceasta a anunțat astăzi, 25 noiembrie, Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, în cadrul unei conferințe de presă.

„Astăzi anunțăm că se lansează un nou program, care vizează circa 40 de mii de gospodării vulnerabile și care vor beneficia timp de șase luni de un ajutor financiar în valoare de 700 de lei lunar. Este suplimentar programelor deja existente, ajutorului pentru perioada rece a anului sau ajutorului social sau compensațiilor acordate în factură. Vorbim despre gospodării vulnerabile, familii cu trei sau mai mulți copiii, familii în componența cărora sunt persoane cu dizabilități, femei însărcinate sau care alăptează sau familii monoparentale cu orice număr de copiii”, a declarat Marcel Spatari.

Aceste familii vor fi identificate de comisii, care vor fi constituite la nivel local și comunicarea cu aceste comisii se va face prin intermediul platformei informaționale pe care Ministerul a dezvoltat-o în ultimele luni.

Amintim că cinci miliarde de lei va aloca Guvernul pentru a oferi compensații la facturi în perioada rece a anului.

Prețurile pentru consumatorii casnici de gaze naturale, în limita plafonului, vor fi următoarele:

  • 12 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată, ceea ce înseamnă că la tarifele actuale valoarea compensației va fi de 17,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației în factură pentru această categorie va fi de 3110 lei;
  • 14 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată, respectiv compensația de 15,27 lei/m3. Valoarea maximă a compensației: 2750 lei;
  • 17 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie, respectiv compensația 12,27 lei/m3.
  • 24 lei/m3 pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută, respectiv compensația 5,27 lei/m3.

Pentru consumatorii casnici de energie termică, volumul maxim compensat va fi stabilit la 1,3 GCal/lună/loc de consum.

Consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată vor plăti un tarif final de 1450 lei, cei cu vulnerabilitate energetică ridicată 1700 lei, cei cu vulnerabilitate energetică medie 1950 lei, iar cei cu vulnerabilitate scăzută 2500 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

4,6 milioane de colete livrate, 7 oficii noi, rebranding și premiul Notorium Brand Awards — rezultatele Nova Post Moldova pentru prima jumătate a anului 2025

În prima jumătate a anului 2025, Nova Post în Moldova a înregistrat o creștere stabilă a principalilor indicatori. Numărul livrărilor a ajuns la 4,6 milioane — cu 305,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al impozitelor achitate la bugetul de stat al Republicii Moldova a constituit 26,5 milioane de lei.

Nova Post livrează colete prin toată Moldova și peste hotare. În primele șase luni, numărul livrărilor interne a depășit 396 de mii — cu 7,5% mai mult față de anul trecut. Livrările internaționale au crescut de aproape 6 ori, atingând cifra de 4,2 milioane. Cel mai frecvent, clienții primesc comenzi din China, SUA, România și Ucraina — în principal de pe platformele Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Zapatos, Trendyol și MakeUp.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Nova Post investește activ în infrastructură. În prima jumătate a anului, compania a anunțat extinderea rețelei de parteneri și a invitat antreprenorii să devină parte a grupului internațional de companii Nova. Astfel, în primele șase luni au fost deschise șapte oficii noi, dintre care trei oficii partenere în orașele Nisporeni, Drochia și Varnița.

Totodată, Nova Post deține poziții de lider în ceea ce privește numărul de poștomate și rămâne singurul operator logistic din țară care livrează colete la punctele de eliberare. În iulie 2025, rețeaua companiei în Moldova include 37 de oficii, 83 de puncte de eliberare, 260 de poștomate și 3 terminale de sortare.

Un moment important în dezvoltarea companiei în primul semestru a fost rebrandingul. Nova Poshta, care activa în Moldova de peste 10 ani, a devenit Nova Post și a început integrarea într-un sistem european unic, prezent deja în 15 țări din Europa.

„Devenim o parte integrantă a rețelei europene Nova Post. Acest lucru ne va permite să lansăm noi servicii, să extindem capacitățile logistice și să conectăm Moldova cu alte țări din Europa și din lume”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Post Moldova.

În acest an, compania a fost apreciată și de consumatorii din Republica Moldova — Nova Post a câștigat premiul Notorium Brand Awards la categoria „Servicii poștale și de curierat”.

Pe lângă dezvoltarea afacerii, compania s-a alăturat inițiativelor ecologice. Nova Post a devenit partener al proiectului de împădurire a Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Mediului și postul de televiziune JurnalTV. În cadrul acestui proiect, echipa companiei, împreună cu voluntarii, au plantat mii de arbori pe o suprafață de 30 de hectare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: