imagine simbol

Mama copilului care a fost la un pas de a fi violat de un preot: „Persoana asta nu are ce căuta nici în funcția de călugăr”

Mama băiatului pe care, în iulie 2022, un preot a încercat să îl violeze, este de părere că individul nu ar trebui să fie călugăr. În ajunul unei noi ședințe de judecată în care este vizat David Roșca, femeia speră că justiția va face dreptate. Femeia spune că băiatul ei a suferit o traumă psihică și în pofida faptului că a mers la psiholog, urmările se mai simt și acum. Declarațiile au fost făcute de Svetlana S. pentru redacția NewsMaker.

Svetlana S. consideră că este nedrept faptul că fostul preot din satul Bisericani, raionul Glodeni, va deveni călugăr. Aceasta își amintește cu lacrimi despre cele întâmplate anul trecut, pe 24 iulie. Fiul ei avea 12 ani și jumătate și avea încredere în preot, întrucât și el, și părinții săi, mergeau cu regularitate la biserică. Fața bisericească a consumat alcool, după care a invitat copilul să urce în mașină și l-a dus acasă, unde a încercat să îl violeze.

„Vreau să vă spun că multe s-au discutat pe tema aceasta, de ce copilul s-a urcat în mașină cu el. Părintele acesta pentru noi nu era străin. Noi locuiam la două case de la biserică. Nu era prima oară când copilul urca la el în mașină. Nu o dată și eu am urcat la el în mașină, venea la noi părintele, soțul meu la biserică îl ajuta, eu mergeam la biserică, băiatul se ducea la slujbă… singur se trezea duminica și mergea la slujbă. După tot ceea ce s-a întâmplat, acest copil nici nu vrea să audă de slujbe, de biserică. Vă dați seama ce stres? Este un stres pentru toată viața”, a spus femeia.

Din fericire, copilul a reușit să fugă. El a alergat până acasă și a povestit adulților ce i s-a întâmplat.

„El a venit acasă fugind, a sărit gardul, a mers prin pădure, vreo 5-6 km de unde locuia el, în satul vecin. A venit acasă, tatăl lui nu era. S-a dus la vecin plângând și i-a povestit vecinului ce s-a întâmplat. Vecinul l-a sunat pe soțul meu, el a venit acasă. Vă dați seama ce șoc a fost. Bărbații când aud de așa ceva… A avut noroc, cumătrul l-a oprit, l-a ținut și a chemat poliția. Poliția l-a arestat chiar în seara aceea”, a povestit mama copilului.

Femeia era atunci în străinătate, iar fiul său i-a povestit la telefon prin ce a trecut.

„Eu i-am spus: nu te teme de nimic, povestește totul așa cum s-a întâmplat. Nu-ți fie frică, nu se întâmplă nimic. Băiatul a mers la psiholog, a avut opt ședințe. Băiatul este traumat, este agresiv, pot să confirme și profesorii de la școală. Când aude că un băiat tratează urât o fată se enervează și sare la bătaie. Este traumat. Dar îi mulțumesc Domnului că nu este mai rău. Numai eu știu cum am stat aici, departe de ei, plângând toată ziua. Nu puteam să vin acasă, pentru că nu aveam contract de muncă. Totul s-a întâmplat în iulie, iar eu am venit acasă la sărbătorile de Crăciun-Revelion. M-am dus la procuror cu avocatul, am văzut probele”, povestește Svetlana S.

Acum, femeia speră că judecătorii îi vor face dreptate.: „Sunt multe probe, dar așa e justiția la noi. În ziua de azi, când mi-aduc aminte prin ce stres a trecut copilul și când mă gândesc ce putea să se întâmple, mă omoară. Dar mergem înainte. Dacă justiția nu îl va pedepsi, o va face cel de Sus. Ne-a propus să ne întâlnim, dar i-am spus: copilul meu nu se vinde cu bani”.

Svetlana consideră că David Roșca nu merită să fie călugăr: „După câte s-au întâmplat, persoana asta nu are ce căuta nici în funcția de călugăr”.

***
Amintim că, în iulie 2022, egumenul David Roșca (38 de ani) a fost plasat în arest, iar apoi oprit în a sluji. Un decret în acest sens a fost semnat, pe 26 iulie 2022, de arhiepiscopul de Bălți și Fălești Marchel.

Un an mai târziu, pe 25 octombrie 2023, reprezentanții Bisericii Ortodoxe din Moldova au audiat raportul arhiepiscopului de Bălți și Fălești Marchel și au decis că David Roșca trebuie să devină călugăr.

S-a decis: În temeiul deciziei Judecății eparhiale a Episcopiei de Bălți şi Fălești din 27 iulie 2023, privind propunerea de caterisire a ieromonahului David (Roșca), luând în considerare abaterile canonice, morale şi disciplinare ale slujitorului vizat, se caterisește ieromonahul David (Roșca), fiind trecut în rândul monahilor”, se arată într-o declarație a Mitropoliei.

De menționat că noțiunea de caterisire presupune destituirea din funcție. Ieromonah este călugăr cu funcție de preot, monah presupune doar funcția de călugăr.

Următoarea ședință de judecată va avea loc pe 27 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: