MAN-ul lui Ceban nu recunoaște alegerile repetate din Bubuieci, câștigate de PAS: „Sunt nelegitime”
Full Article 3 minutes read

MAN-ul lui Ceban nu recunoaște alegerile repetate din Bubuieci, câștigate de PAS: „Sunt nelegitime”

Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – partid condus de primarul capitalei,  Ion Ceban – nu recunoaște alegerile locale repetate din comuna Bubuieci, câștigate de candidatul PAS, Alexei Percemlî. Formațiunea politică consideră că decizia autorității electorale de a desfășura alegeri repetate la Bubuieci este „ilegală și influențată politic”, în condițiile în care instanța de judecată nu s-au expus cu privire la invalidarea scrutinului din noiembrie 2023 și anularea ulterioară a acestuia de către CEC. MAN a îndemnat societatea, pe 12 februarie, să recunoască alegerile repetate din 11 februarie ca fiind nelegitime.

„Această decizie este considerată de către MAN ilegală și influențată politic. Având în vedere că există în prezent două contestații active în instanțele de judecată care analizează validitatea alegerilor și a hotărârii de anulare a acestora decizia CEC a fost una precipitată. Mai mult, la Curtea Constituțională este în curs de examinare o excepție de neconstituționalitate, fapt care ar trebui să suspende orice demersuri suplimentare până la clarificarea juridică definitivă a situației. Ne îngrijorează faptul că procesul juridic este vizibil încetinit, cu suspiciuni de ingerințe politice”, menționează MAN în comunicatul emis pe 12 februarie

Formațiunea politică reiterează că Leonid Umaneț, candidatul ales al MAN pentru funcția de primar al comunei Bubuieci, „îndeplinește toate criteriile legale și procedurale” pentru a candida și pentru a exercita funcția de primar.

„Diploma sa de studii, esențială pentru validarea candidaturii, a fost prezentată atât în fața instanței, cât și la CEC, iar înregistrarea sa ca și candidat a fost efectuată în deplină conformitate cu legislația electorală”, a mai scris MAN.

Partidul condus de Ion Ceban a solicitat mass-mediei și cetățenilor, în acest context, „să fie vigilenți și să recunoască alegerile repetate din 11 februarie ca fiind nelegitime”. Totodată, formațiunea politică a îndemnat autoritățile „să ia măsuri pentru asigurarea respectării legii și a justiției, și nu să se conformeze unor manevre politice care subminează democrația și voința poporului”.

Reamintim că CEC a anulat recent rezultatul alegerilor locale din noiembrie 2023, care au avut loc la Bubuieci, după ce candidatul MAN, Leonid Umaneț, care a câștigat atunci scrutinul, nu ar fi putut să dovedească că are studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective.

Comuna și-a ales primarul, repetat, pe 11 februarie. În urma scrutinului, câștigător a ieșit candidatul PAS, Alexei Percemlî. Pentru el și-au dat votul 891 de oameni, din totalul de 1 748 care au ieșit la vot. Într-o reacție publică, Percemlî a declarat că votul îl „onorează” și îl „responsabilizează”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: