Mâna dreaptă a lui Karamalak, Jora Belțkii, a venit în Moldova înainte de alegeri. Ce-a făcut el aici și ce legătură are Dodon în acest sens?
Full Article 8 minutes read

Mâna dreaptă a lui Karamalak, Jora Belțkii, a venit în Moldova înainte de alegeri. Ce-a făcut el aici și ce legătură are Dodon în acest sens?

În ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale, în Moldova a intrat, neîmpiedicat de nimeni, Gheorghe Nazaruc, cunoscut în mediul criminal ca „Jora”, pe care Chișinăul l-a anunțat în căutare internațională. Pentru aceasta, el a folosit pașaportul său rusesc pe numele Gheorghii Orlov. Ulterior, la fel, neîmpiedicat de nimeni, a plecat din Moldova în Ucraina, unde a fost reținut de forțele de ordine locale. Igor Grosu, vicepreședintele PAS, susține că Jora a venit în Moldova pentru ca în caz de necesitate, „să facă presiuni asupra unui politician în favoarea lui Dodon”, iar „coridorul verde” la intrare-ieșire i-a fost asigurat de ministrul afacerilor interne Pavel Voicu. La rândul său, Voicu a dat asigurări că „în calitate de ministru, nu s-a implicat niciodată în soluționarea problemelor celor care sunt certați cu legea”.

Ce s-a întâmplat?

Interlopul Jora Belțkii, tot el mâna dreaptă a lui Grigore Karamalak, cunoscut în mediul criminal ca „Bulgarul”, a trecut hotarul Moldovei, neîmpiedicat de nimeni, în ajunul turului doi al alegerilor prezidențiale, pentru „a face presiuni asupra unui politician în favoarea lui Igor Dodon”. Igor Grosu, vicepreședintele Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă după ședința eșuată a parlamentului, în cadrul căreia urma să fie audiat ministrul afacerilor interne Pavel Voicu.

Potrivit afirmațiilor lui Grosu, Jora a intrat în Moldova cu numele Gheorghii Orlov, cetățean al Rusiei. „El este anunțat în căutare  internațională, dar a trecut hotarul nestingherit de nimeni, iar subalternii domnului Voicu nu au intervenit nicicum. Măcar nu l-au întrebat, cu ce ocazie a venit acasă”, a declarat Grosu.

Grosu a menționat pentru NM că la verificarea actelor la frontieră, sistemul trebuia să indice faptul că această persoană este dată în căutare, dar „nu se știe de ce, acest lucru nu s-a întâmplat”. „S-au făcut toate acestea în favoarea lui Dodon, pentru că Voicu nu s-ar fi ocupat de unul singur de acest spectacol de amatori”, consideră deputatul.

El a adăugat că Jora a fost reținut de către serviciile speciale ucrainene, după ce acesta s-a îndreptat din Moldova spre Odessa.

Și Alexandru Jizdan, deputat al Partidului Democrat, a susținut o conferință de presă, în care a vorbit despre vizita lui Gheorghii Orlov în Moldova.

„Această persoană a venit fără probleme în Moldova, în ziua alegerilor a stat cuminte cu alți membri ai grupărilor criminale în restaurantele de la nordul țării, așteptând rezultatele alegerilor. Erau gata să reacționeze ori să vină în ajutorul unui candidat în cazul în care el câștigă alegerile sau dacă în Moldova urmau să aibă loc proteste”, a spus Jizdan.

O sursă bine informată a comunicat pentru NM că în timpul vizitei în Moldova, Orlov a trăit într-un hotel din Bălți, fiind în compania unui nepot al episcopului Markel.

„Ei se gândeau, cum să atace primarul local, dar, până la urmă, nu le-a reușit nimic”, a remarcat sursa citată.

NM nu a reușit să vorbească la telefon cu Renato Usatîi, primarul de Bălți, pentru a afla dacă a fost contactat de Orlov.

Ce se știe despre Jora Belțkii?

Gheorghii Orlov în Rusia sau Gheorghe Nazaruc în Moldova este cunoscut în cercurile criminale ca Jora Belțkii. S-a născut în anul 1977, în raionul Sângerei.

Ion Caracuian, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), a comunicat pentru NM că la procuratură a fost deschis un dosar pe numele cetățeanului Moldovei Gheorghe Nazaruc, în baza articolului 189 („Șantaj”) al Codului penal.

„Nu pot spune, cine mai este vizat, pe lângă el, în acest dosar. Este secretul anchetei”, a precizat Caracuian.

El a adăugat că în afară de pașaportul moldovenesc pe numele Nazaruc și de pașaportul rusesc pe numele Orlov, „Jora” are și cel de-al treilea pașaport, dar Caracuian nu a oferit detalii despre acesta, pentru a nu dăuna anchetei.

O sursă bine informată a comunicat pentru NM că Jora este mâna dreaptă a lui Grigore Karamalak, cunoscut în cercurile criminale ca „Bulgarul”.

În anul 2015, Orlov era vicepreședintele Fondului Internațional pentru veterani și sportivi cu dizabilități IFAVIS, înființat de Grigorii Karamalak.

Sursa citată a menționat pentru NM că îl cunoaște pe Gheorghe Nazaruc/Orlov și că până nu demult, Orlov s-a aflat în arest în Rusia, acuzat de tâlhărie.

Mâna dreaptă a lui Karamalak, Jora Belțkii, a venit în Moldova înainte de alegeri. Ce-a făcut el aici și ce legătură are Dodon în acest sens?

Cum a ajuns în Moldova?

Sursa citată afirmă că „Jora” a ajuns în Moldova cu aceeași aeronavă cu care au venit observatorii ruși la alegeri, iar „în sala VIP a aeroportului, Voicu i-a organizat coridor verde”.

Șeful PCCOCS Ion Caracuian a menționat într-un comentariu pentru NM că procuratura știe că Nazaruc a venit în zbor în Moldova.

„El este dat în căutare cu numele Nazaruc – așa îl arată programul, dar a venit în zbor în țara noastră în baza pașaportului rusesc pe numele Orlov. Noi am inițiat o investigație pentru a stabili, dacă s-au admis încălcări în acțiunile celor care i-au verificat actele la aeroport și nu numai”, a spus Caracuian și a subliniat că ancheta este încă în curs de desfășurare.

La rândul său, Alexandru Jizdan a menționat pentru NM că ar trebui să se stabilească, de ce Gheorghe Nazaruc a obținut cetățenia Rusiei pe numele Gheorghii Orlov. Potrivit afirmațiilor lui Jizdan, sistemul anunță imediat când o persoană, care se află în căutare, trece frontiera. „În acest caz, procuratura trebuie să verifice totul. În sistem rămâne numele colaboratorului care a verificat datele, nu-i exclus că acest colaborator va spune că a primit indicații de sus. Și în acest mod, în lanț, se va putea ajunge până la subiect”, a mai spus Jizdan.

Ce legătură are în acest sens SBU?

De notat că Jora a părăsit teritoriul Moldovei la fel de nestingherit și s-a îndreptat spre Ucraina. Colaboratorii Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) l-au reținut la 30 noiembrie, la Odessa. Într-un comunicat publicat pe pagina de Facebook a SBU se spune că „străinul s-a ascuns în Ucraina pentru a evita răspunderea pentru infracțiunile comise în țara sa”.

„El a săvârșit acolo câteva atacuri tâlhărești și jafuri, pentru aceasta fiind condamnat la 15 ani privațiune de libertate. Pentru a se legaliza în Ucraina, bărbatul a folosit pașaportul cetățeanului Rusiei”, se spune în comunicat.

SBU a mai declarat, cu referire la propriile informații, că străinul este membrul unui grup criminal internațional, iar la Odessa „a organizat întâlniri conspiraționale cu reprezentanții cercurilor criminale pentru a stabili contacte și pentru a redistribui sferele de influență”.

Ion Caracuian a subliniat faptul că forțele de ordine din Moldova au pregătit deja documentele pentru extrădarea lui Nazaruc și intenționează să le transmită colegilor lor din Ucraina.

O sursă bine informată a comunicat pentru NM că Nazaruc a depus o cerere către forțele de ordine ucrainene prin care a rugat să fie extrădat conform unei proceduri simplificate de accelerare a procesului.

Sursa citată susține că acest lucru este motivat prin înțelegerile pe care Nazaruc le are în Moldova.

Mâna dreaptă a lui Karamalak, Jora Belțkii, a venit în Moldova înainte de alegeri. Ce-a făcut el aici și ce legătură are Dodon în acest sens?

Ce spune Pavel Voicu?

Mâna dreaptă a lui Karamalak, Jora Belțkii, a venit în Moldova înainte de alegeri. Ce-a făcut el aici și ce legătură are Dodon în acest sens?

Александра Батанова / NewsMaker

În cadrul conferinței de presă de la 7 decembrie, ministrul de interne Pavel Voicu a declarat că Nazaruc a venit în Moldova cu pașaport rusesc, iar în baza de date a Poliției de Frontieră nu era indicat faptul că acesta se află în căutare.

Voicu a răspuns astfel la întrebarea NM dacă forțele de ordine din Moldova au știut că Nazaruc are cetățenie rusă și dacă această informație ar trebui să fie în sistem în cazul în care persoana respectivă este căutată prin Interpol.

„Când s-a constatat că e vorba despre aceeași persoană care este căutată pentru șantaj, am dat indicații să fie căutată, dar la acel moment, reușise deja să părăsească țara. Noi am transmis deja informația colegilor noștri ucraineni. El a fost reținut în Ucraina – acestea sunt acțiuni comune. Nazaruc va fi adus în Moldova, unde va compărea în fața instanței”, a mai spus Voicu.

El a adăugat că organele de drept vor verifica, de ce sistemul nu a reacționat și nu a indicat că persoana respectivă este dată în căutare internațională.

„Aceasta ar fi putut fi intenția cuiva, noi vom verifica totul și dacă vom găsi vinovații, aceștia vor fi trași la răspundere”, a subliniat ministrul. El a dat asigurări că, în calitate de ministru, „nu s-a implicat în soluționarea problemelor celor care sunt certați cu legea”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: