Максим Андреев, NewsMaker

„Mandatul vostru a expirat”. Vlah critică deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei și laudă Comitetul Executiv

Bașcanul Irina Vlah a criticat decizia deputaților din Adunarea Populară a Găgăuziei, de a anula data alegerilor. Într-o postare pa pagina sa de Facebook, aceasta a acuzat aleșii de lipsă de seriozitate și i-a îndemnat să ia exemplu de la echipa Comitetului Executiv. 

„În ultimele luni am urmărit un spectacol prost, în care au jucat unii deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei. Deputații așa și nu au înțeles că Adunarea Populară nu este locul unde face fiecare ce vrea. Este locul, unde fiecare deputat face ceea ce trebuie și este util Găgăuziei. Oamenii responsabili și serioși pot oricând să enumere ce au de făcut și să explice cum au ajutat societatea. Nu au nevoie să intre în conflict și să calomnieze pe alții”, a scris președinta Comitetului Executiv din Găgăuzia.

Irina Vlah a îndemnat deputații locali să ia exemplu de la funcționarii de stat – medici, profesori, etc, dar și de la echipa sa.

„Așa lucrează și echipa Excutivului – fiecare îndeplinește misiuni concrete. Datorită echipei Excutivului, anual, în Găgăuzia sunt atrase sute de milioane de lei, se construiesc grădinițe și spitale, drumuri și poduri, conducte de apă și de gaz și multe altele. Grație acestei munci au apărut mii de locuri noi de muncă. Acești oameni nu au timp de ceartă. Datorită responsabilității lor, Găgăuzia depășește crizele și se dezvoltă”, a mai spus Vlah.

Bașcanul Găgăuziei a cerut deputaților să nu mai tragă de timp în organizarea unui nou scrutin.

„Mandatul vostru a expirat și nu trebuie să inventați motive pentru care îl puteți prelungi. Acum, trebuie să apăreți în fața alegătorilor și să explicați ce ați făcut pentru binele Găgăuziei. Explicați oamenilor cum ajută la dezvoltarea Autonomiei scandalurile și insultele voastre”, a mai spus Vlah.

Последние месяцы мы наблюдали плохой спектакль, в который играли некоторые депутаты Народного собрания…

Publicată de Irina Vlah pe Joi, 4 februarie 2021

Adunarea Populară de la Comrat și-a anulat miercuri propria decizie anterioară de a ține scrutinul pe 4 aprilie, pentru că nu s-a reușit deocamdată completarea componenței Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, care trebuie să-l organizeze.

Mandatul actualei componențe a expirat la 20 ianuarie anul curent, la patru ani de la convocarea primei ședințe. Mandatul Comisiei Electorale Centrale de la Comrat a expirat pe 24 decembrie 2020.

***

Adunarea Populară a Găgăuziei se compune din 35 de deputați aleși pentru un mandat de 4 ani, în circumscripții teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei poate fi ales orice cetățean al Republicii Moldova cu drepturi electorale care a împlinit vârsta de 21 de ani și la momentul efectuării alegerilor locuiește pe teritoriul circumscripției electorale pe care o va reprezenta.

Din cele 35 circumscripții electorale, 17 sunt din raionul Comrat; 12 în raionul Ceadîr-Lunga și 6 în raionul Vulcănești.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: