Максим Андреев, NewsMaker

„Mandatul vostru a expirat”. Vlah critică deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei și laudă Comitetul Executiv

Bașcanul Irina Vlah a criticat decizia deputaților din Adunarea Populară a Găgăuziei, de a anula data alegerilor. Într-o postare pa pagina sa de Facebook, aceasta a acuzat aleșii de lipsă de seriozitate și i-a îndemnat să ia exemplu de la echipa Comitetului Executiv. 

„În ultimele luni am urmărit un spectacol prost, în care au jucat unii deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei. Deputații așa și nu au înțeles că Adunarea Populară nu este locul unde face fiecare ce vrea. Este locul, unde fiecare deputat face ceea ce trebuie și este util Găgăuziei. Oamenii responsabili și serioși pot oricând să enumere ce au de făcut și să explice cum au ajutat societatea. Nu au nevoie să intre în conflict și să calomnieze pe alții”, a scris președinta Comitetului Executiv din Găgăuzia.

Irina Vlah a îndemnat deputații locali să ia exemplu de la funcționarii de stat – medici, profesori, etc, dar și de la echipa sa.

„Așa lucrează și echipa Excutivului – fiecare îndeplinește misiuni concrete. Datorită echipei Excutivului, anual, în Găgăuzia sunt atrase sute de milioane de lei, se construiesc grădinițe și spitale, drumuri și poduri, conducte de apă și de gaz și multe altele. Grație acestei munci au apărut mii de locuri noi de muncă. Acești oameni nu au timp de ceartă. Datorită responsabilității lor, Găgăuzia depășește crizele și se dezvoltă”, a mai spus Vlah.

Bașcanul Găgăuziei a cerut deputaților să nu mai tragă de timp în organizarea unui nou scrutin.

„Mandatul vostru a expirat și nu trebuie să inventați motive pentru care îl puteți prelungi. Acum, trebuie să apăreți în fața alegătorilor și să explicați ce ați făcut pentru binele Găgăuziei. Explicați oamenilor cum ajută la dezvoltarea Autonomiei scandalurile și insultele voastre”, a mai spus Vlah.

Последние месяцы мы наблюдали плохой спектакль, в который играли некоторые депутаты Народного собрания…

Publicată de Irina Vlah pe Joi, 4 februarie 2021

Adunarea Populară de la Comrat și-a anulat miercuri propria decizie anterioară de a ține scrutinul pe 4 aprilie, pentru că nu s-a reușit deocamdată completarea componenței Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, care trebuie să-l organizeze.

Mandatul actualei componențe a expirat la 20 ianuarie anul curent, la patru ani de la convocarea primei ședințe. Mandatul Comisiei Electorale Centrale de la Comrat a expirat pe 24 decembrie 2020.

***

Adunarea Populară a Găgăuziei se compune din 35 de deputați aleși pentru un mandat de 4 ani, în circumscripții teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei poate fi ales orice cetățean al Republicii Moldova cu drepturi electorale care a împlinit vârsta de 21 de ani și la momentul efectuării alegerilor locuiește pe teritoriul circumscripției electorale pe care o va reprezenta.

Din cele 35 circumscripții electorale, 17 sunt din raionul Comrat; 12 în raionul Ceadîr-Lunga și 6 în raionul Vulcănești.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Natalia Morari

Natalia Morari a comentat informația privind posibila interdicție în spațiul Schengen, alături de Ion Ceban: „Nu am confirmare oficială”

Ex-jurnalista Natalia Morari, care în ultimul an este implicată în politică și a candidat inclusiv la funcția de președinte al țării, a comentat informațiile apărute în presa din Moldova și România despre posibila interdicție în spațiul Schengen alături de primarul Chișinăului, Ion Ceban.

Morari a reacționat pe rețelele sociale, declarând că „știrea este prea serioasă” pentru a o comenta în lipsa unei confirmări oficiale:

„Știu că așteptați o reacție din partea mea, dar știrea e prea serioasă ca să comentez ceea ce a apărut doar pe surse. Nu am deocamdată nicio confirmare oficială. Dacă va apărea, neapărat voi veni cu o reacție”, a scris aceasta.

Al doilea nume vehiculat în presa din Moldova și România, privind interdicția în spațiul Schengen este cel al ex-premierului Vasile Tarlev, în prezent lider al Partidului „Viitorul Moldovei”. El nu a comentat deocamdată informațiile. De menționat că, în dimineața de 9 iulie, Tarlev a expediat presei un comunicat în care a informat despre participarea la conferința științifico-practică organizată de Universitatea „Ovidius” din Constanța. În seara de 9 iulie, pe pagina de Facebook a acestuia a fost publicată o secvență dintr-un interviu oferit presei române.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

***

Precizăm că Natalia Morari a activat peste 15 ani în domeniul jurnalismului politic din Republica Moldova. De-a lungul timpului a lucrat la TV8, unde a avut propria emisiune politică și făcut parte din Consiliul de administrare al televiziunii. În 2021, Morari a părăsit Consiliul de administrare al televiziunii, invocând „presiunii” din partea Serviciului de Informații și Securitate (SIS). Morari a declarat că SIS o șantaja cu informații despre viața ei personală și a dezvăluit că tatăl copilului ei este controversatul om de afaceri, Veaceslav Platon, care ulterior a fost anunțat în căutare. Informația despre legătura lui Morari cu Platon a provocat un scandal, deoarece s-a aflat că ea a făcut interviuri cu el în timp ce erau deja într-o relație. În final, emisiunea ei de la TV8 a fost închisă definitiv, iar Morari a devenit unul dintre primele și puținele exemple de „cancel culture” în comunitatea profesională și politică din care făcea parte.

După acest eveniment, Natalia Morari a devenit o voce critică față de actualul președinte al țării, Maia Sandu, și partidului de guvernare, pe care i-a susținut în trecut.

În mai 2024, ex-jurnalista a fost organizatoarea unei întâlniri dintre mai mulți lideri politici de opoziție, care a avut drept scop discutarea posibilității de a identifica un candidat comun la alegerile pentru funcția de președinte – o inițiativă a socialistului Igor Dodon. Într-un final, inițiativa a eșuat, iar în luna iulie, Natalia Morari și-a anunțat intenția de concura la scrutinul prezidențial în calitate de „candidat independent”.

În martie 2025, ea a realizat un interviu cu fostul candidat la președinția României, Călin Georgescu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: