Максим Андреев, NewsMaker

„Mandatul vostru a expirat”. Vlah critică deputații din Adunarea Populară a Găgăuziei și laudă Comitetul Executiv

Bașcanul Irina Vlah a criticat decizia deputaților din Adunarea Populară a Găgăuziei, de a anula data alegerilor. Într-o postare pa pagina sa de Facebook, aceasta a acuzat aleșii de lipsă de seriozitate și i-a îndemnat să ia exemplu de la echipa Comitetului Executiv. 

„În ultimele luni am urmărit un spectacol prost, în care au jucat unii deputați ai Adunării Populare a Găgăuziei. Deputații așa și nu au înțeles că Adunarea Populară nu este locul unde face fiecare ce vrea. Este locul, unde fiecare deputat face ceea ce trebuie și este util Găgăuziei. Oamenii responsabili și serioși pot oricând să enumere ce au de făcut și să explice cum au ajutat societatea. Nu au nevoie să intre în conflict și să calomnieze pe alții”, a scris președinta Comitetului Executiv din Găgăuzia.

Irina Vlah a îndemnat deputații locali să ia exemplu de la funcționarii de stat – medici, profesori, etc, dar și de la echipa sa.

„Așa lucrează și echipa Excutivului – fiecare îndeplinește misiuni concrete. Datorită echipei Excutivului, anual, în Găgăuzia sunt atrase sute de milioane de lei, se construiesc grădinițe și spitale, drumuri și poduri, conducte de apă și de gaz și multe altele. Grație acestei munci au apărut mii de locuri noi de muncă. Acești oameni nu au timp de ceartă. Datorită responsabilității lor, Găgăuzia depășește crizele și se dezvoltă”, a mai spus Vlah.

Bașcanul Găgăuziei a cerut deputaților să nu mai tragă de timp în organizarea unui nou scrutin.

„Mandatul vostru a expirat și nu trebuie să inventați motive pentru care îl puteți prelungi. Acum, trebuie să apăreți în fața alegătorilor și să explicați ce ați făcut pentru binele Găgăuziei. Explicați oamenilor cum ajută la dezvoltarea Autonomiei scandalurile și insultele voastre”, a mai spus Vlah.

Последние месяцы мы наблюдали плохой спектакль, в который играли некоторые депутаты Народного собрания…

Publicată de Irina Vlah pe Joi, 4 februarie 2021

Adunarea Populară de la Comrat și-a anulat miercuri propria decizie anterioară de a ține scrutinul pe 4 aprilie, pentru că nu s-a reușit deocamdată completarea componenței Comisiei Electorale Centrale de la Comrat, care trebuie să-l organizeze.

Mandatul actualei componențe a expirat la 20 ianuarie anul curent, la patru ani de la convocarea primei ședințe. Mandatul Comisiei Electorale Centrale de la Comrat a expirat pe 24 decembrie 2020.

***

Adunarea Populară a Găgăuziei se compune din 35 de deputați aleși pentru un mandat de 4 ani, în circumscripții teritoriale uninominale prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat. Deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei poate fi ales orice cetățean al Republicii Moldova cu drepturi electorale care a împlinit vârsta de 21 de ani și la momentul efectuării alegerilor locuiește pe teritoriul circumscripției electorale pe care o va reprezenta.

Din cele 35 circumscripții electorale, 17 sunt din raionul Comrat; 12 în raionul Ceadîr-Lunga și 6 în raionul Vulcănești.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Fostul șef SIS Vitalie Pîrlog, suspectat de participare la ştergerea unor notificări roşii ale Interpol, extrădat în Franţa: Presa

Fostul ministru al Justiției și ex-director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vitalie Pîrlog, arestat în Emiratele Arabe Unite la mijlocul lunii iunie, ar fi fost extrădat și inculpat vineri în Franța, potrivit publicației franceze Le Monde.

Pîrlog ar fi fost extrădat vineri, 18 iulie, la Paris, a declarat o sursă judiciară pentru presa franceză. Potrivit acesteia, fostul ministru ar fi fost pus sub acuzare pentru înşelăciune în bandă organizată, folosirea unui document administrativ fals pentru a procura impunitatea autorului unei infracţiuni, trafic de influenţă pasiv al unui funcţionar public străin, corupere activă în bandă organizată a unui funcţionar public străin şi sustragerea de la arestarea sau cercetarea unui infractor.

Suspectul ar fi solicitat o amânare a prezentării sale în faţa unui judecător de libertate şi custodie, care va trebui să decidă în scurt timp dacă îl va încarcera sau îl va lăsa în libertate. În aşteptarea acestei dezbateri, Pîrlog ar fi fost încarcerat, potrivit sursei judiciare.

Solicitat de NewsMaker, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, Cătălin Gorea, a precizat că la momentul de față a fost făcută o solicitare oficială către autoritățile din Franța pentru a verifica informația.

Amintim că, potrivit unei investigații publicate în decembrie 2024 de Bloomberg, Vitalie Pîrlog ar fi fost implicat într-o schemă de corupție prin care erau șterse din baza de date a Interpolului „notificările roșii” pentru persoane aflate în căutare internațională. Anchetatorii susțin că, profitând de influența sa în cadrul Comisiei de control al fișierelor Interpol, Pîrlog și complicii săi ar fi facilitat blocarea alertelor pentru zeci de persoane căutate pentru infracțiuni grave, inclusiv fraudă financiară și trafic de droguri. În schimbul acestor servicii, gruparea ar fi obținut milioane de dolari. Schema ar fi funcționat din 2022 până la începutul lui 2023, când Interpolul a demarat o anchetă oficială.

În iunie 2024, procurorii anticorupție din Moldova, în colaborare cu autoritățile franceze și FBI, au efectuat peste 30 de percheziții în acest dosar și au reținut mai mulți suspecți, inclusiv la șeful Biroului Interpol din Moldova în acea perioadă, Viorel Țentiu.

Pe 19 iunie, Vitalie Pîrlog a fost reținut în Dubai, la solicitarea Franței.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: