Mareșalul Senatului de la Varșovia vine la Chișinău. Este unul dintre cei mai renumiți chirurgi din Polonia
Full Article 3 minutes read

Mareșalul Senatului de la Varșovia vine la Chișinău. Este unul dintre cei mai renumiți chirurgi din Polonia

Mareșalul Senatului Republicii Polone, Tomasz Grodzki, se va afla, în perioada 24 – 25 ianuarie, într-o vizită oficială la Chișinău. 

Oficialul polon va avea întrevederi cu conducerea țării – președintele Parlamentului, Igor Grosu, șefa statului, Maia Sandu, și prim-ministra Natalia Gavrilița. Agenda vizitei oficiale mai include discuții cu ministra Sănătății, Ala Nemerenco. În cadrul întrevederilor vor fi abordate diverse subiecte de actualitate, printre care situația de securitate din regiune, criza energetică și parcursul de integrare europeană a țării noastre, în contextul obținerii statutului de țară candidat la aderarea la UE.

Potrivit agendei vizitei, Maresalul Tomasz Grodzki va susține o lecție publică pentru studenții Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. Vizita va avea loc între orele 11:30-11:50 (Sala de ședințe nr. 204), după care, între orele 11:55-12:40, oficialul polonez va susține o lecție publică pentru studenți (Sala de conferințe nr. 205, et. 2 , Blocul didactic central).

Maresalul Tomasz Grodzki va fi însoțit, pe parcursul vizitei la Chișinău, de un grup de senatori polonezi.

Cine este Tomasz Grodzki?

Tomasz Grodzki este chirurg de profesie, doctor habilitat și profesor în științe medicale. În anul 2011, sub conducerea sa, o echipă de medici din cadrul Departamentului de Chirurgie Toracică și Transplant al Universității de Medicină Pomeranian din or. Szczecin a realizat cu succes primul transplant pulmonar. În același an, președintele Republicii Polone Bronisław Komorowski i-a conferit titlul de profesor în științe medicale.

Pe parcursul carierei sale medicale a ocupat funcții importante de conducere  a  Societății Europene a Chirurgilor Toracici (2003-2004); în 2004 a devenit primul membru polonez al Asociației Americane pentru Chirurgie Toracică – cea mai prestigioasă societate de chirurgie toracică din lume;  președinte al Societății poloneze a chirurgilor cardiotoracici (2016-2018).

Cariera politică a început în orașul de baștină Szczecin, fiind ales consilier orășenesc timp de 3 mandate. În anul 2015, a devenit senator din partea partidului Platforma Civică. Ca rezultat al alegerilor din octombrie 2019, dl Grodzki a fost reales în funcția de senator din partea Coaliției Civice de stânga.

La 12 noiembrie 2019, Tomasz Grodzki a fost ales Mareșal al Senatului Republicii Polone din partea coaliției de opoziție, Coaliția Civică cu 52 de voturi din 100, care este alcătuită din membri ai partidului Platforma Civică, Partidul Popular Polonez și Alianța Stânga Democrată.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: