parlament.md

„Marionetă în mâinile guvernării” vs „Ați demonstrat că aveți caracter”: Raportul de activitate al CA, criticat și lăudat în Parlament

Consiliul Audiovizualului (CA) și-a prezentat raportul de activitate pentru anul 2023, în plenul Parlamentului. Documentul a fost, pe de o parte, criticat de opoziția parlamentară, care a acuzat instituția că ar fi devenit „o marionetă în mâinile guvernării”, iar pe de altă parte – lăudat de majoritatea parlamentară, formată din deputați ai partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS).

Amenzi de peste 3 milioane de lei, într-un an

Liliana Vițu a declarat în plenul Parlamentului că CA, instituție pe care o conduce, a urmărit, în activitatea sa, aplicarea consecventă a Codului serviciilor media audiovizuale și eliminarea graduală a factorilor care au împiedicat dezvoltarea producției audiovizuale locale.

Potrivit ei, anul trecut, CA a eliberat 9 licențe de emisie, 7 autorizații de retransmisiune. Totodată, CA a aplicat, în total, furnizorilor și distribuitorilor de servicii media audiovizuale 371 de sancțiuni, dintre care 103 avertizări publice, 266 de amenzi și 2 suspendări de licență de emisie pentru o perioadă de 2 luni. Suma totală a amenzilor a constituit 3 140 500 de lei.

„CA a întreprins eforturi de protejare a spațiului audiovizual național în vederea combaterii dezinformării și a discursului de ură. Astfel, distribuitorii de servicii media ce difuzau știri cu mesaje de susținere a invaziei și agresiunii militare asupra Ucrainei, interzise prin legislație, au fost sancționați”, a declarat Liliana Vițu.

Potrivit informațiilor conținute în Raportul de activitate, pe parcursul anului trecut a crescut numărul litigiilor în care a fost implicat CA, aproape dublându-se comparativ cu anul 2022. Liliana Vițu a precizat, însă, că „toate deciziile instanțelor de judecată au fost în favoarea CA”.

Critici, laude și recomandări, de la deputați

Opoziția parlamentară s-a arătat nemulțumită de raportul prezentat de Liliana Vițu. Deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), Adela Răileanu, i-a cerut majorității parlamentare să respingă documentul și să-și concentreze eforturile asupra „eliberării CA de sub controlul politic”.

„Constat cu dezamăgire cât de mare este discrepanța dintre realitatea urâtă pe care o trăiește audiovizualul nostru și imaginea idealizată, prezentată în acest raport. Este esențial ca atunci când vii în Parlament, în fața poporului, să descrii lucrurile așa cum sunt în realitate, nu așa cum convine puterii. Este evident că CA  a devenit o simplă marionetă în mâinile guvernări, incapabilă să își îndeplinească rolul fundamental”, a declarat Adela Răileanu.

Deputata PAS Ina Coșeru a răspuns, de la tribuna principală a Parlamentului, criticilor opoziției, care au acuzat autoritățile că au închis mai multe instituții media „incomode”, anul trecut. Ea a vorbit în limba rusă.

„Atunci când aceste canale vor arăta adevărul despre război, despre oamenii care mor, care rămân fără cei dragi, atunci nu vor fi închise. Jurnaliștii adevărați vor ajunge la lini frontului și vor arata adevărul”, a declarat Ina Coșeru.

„După dumneavoastră, am înțeles de unde a pornit termenul „presa galbenă”. A pornit de la dvs.”, a declarat, în replică, deputatul BCS Vladimir Odnostalco.

Președintele Parlamentului Igor Grosu, tot el lider al PAS, a lăudat și a mulțumit CA pentru activitatea sa din 2023.

„Vreau să vă mulțumesc pentru prestație. Tot ce ați auzit aici, faptul că atât de nocivi și acizi au fost cei din opoziție vorbește despre faptul că vă faceți bine meseria. Fără a vă lăuda, dar CA este una din puținele instituții care a demonstrat caracter”, a declarat Igor Grosu.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat în cele din urmă cu 55 de voturi PAS. Opoziția parlamentară a votat împotrivă.

În hotărârea aprobată, Parlamentul recomandă Consiliului Audiovizualului, în contextul desfășurării în toamna anului curent a scrutinelor electorale, să întreprindă măsurile necesare pentru protejarea spațiului informațional național, evaluarea cazurilor de dezinformare în conținuturile audiovizuale și monitorizarea furnizorilor de servicii media pentru a asigura informarea corectă a opiniei publice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Ministerul Infrastructurii, reacție la protestul transportatorilor și la metodologia „care va duce inevitabil la creșterea tarifului”

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, condus de Vladimir Bolea, susține că metodologia pentru calculul tarifelor la transport este aproape gata, fiind în etapa de aprobări. Dacă transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”. Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.

„Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale reiterează deschiderea față de preocupările exprimate de operatorii de transport în legătură cu metodologia de calcul a tarifelor, digitalizarea proceselor prin implementarea sistemelor e-Bilet și e-GPS, precum și adaptarea serviciilor pentru persoanele cu mobilitate redusă”, au comunicat reprezentanții instituției.

Ce spune Ministerul Infrastructurii despre solicitările manifestanților

În ceea ce privește solicitarea de a fi adoptată metodologia de calcul a tarifelor, Ministerul a declarat că „proiectul metodologiei este în etapa de aprobări, după finalizarea procesului de consultare publică și de avizare”. „Acesta a fost consultant în mod repetat cu asociațiile de profil, cu APL-urile (nota red. autoritățile publice locale) și alte instituții responsabile de pe acest segment. Documentul prevede reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte pentru pasageri, dar și pentru transportatori”, a declarat ministerul.

Referitor la „digitalizarea serviciilor prin sistemele e-Bilet și e-GPS”, Ministerul Infrastructurii a menționat că „proiectul se află în faza consultărilor publice”. „Acesta va contribui la achitarea mai ușoară a biletelor de către pasageri, va asigura transparența veniturilor și va reduce numărul de controale administrative. Integrarea funcționalităților de monitorizare GPS (e-GPS) reprezintă o măsură complementară, care va sprijini monitorizarea în timp real a traseelor și orarului curselor, și va asigura mai multă transparență în desfășurarea serviciilor. MIDR va continua dialogul cu operatorii pentru a clarifica și soluționa punctual toate aspectele tehnice ce pot apărea în procesul de implementare”, a adăugat ministerul.

Legat de „cerințele de adaptare a vehiculelor pentru transportul persoanelor cu mobilitate redusă”, Ministerul Infrastructurii a spus că „urmare a discuțiilor suplimentare cu Agenția Națională Transport Auto, a fost retrasă scrisoarea transmisă anterior operatorilor, prin care se solicita prezentarea informațiilor privind numărul unităților adaptate”. „Pentru a facilita accesul neîngrădit al persoanelor cu dizabilități la transport și călătorii, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, alte autorități publice centrale și locale, agenții economici indiferent de forma de proprietate, cu participarea asociațiilor obștești, au obligația de a adapta mijloacele de transport în comun aflate în circulație. În acest context, MIDR va continua dialogul cu operatorii de transport pentru a identifica soluții de creștere treptată a accesibilității, astfel încât toți cetățenii să poată beneficia de servicii de transport rutier în condiții de confort și siguranță”, au precizat reprezentanții ministerului.

În continuare, Ministerul Infrastructurii a declarat că „rămâne ferm angajat în dialogul pentru modernizarea sistemului de transport, în interesul oamenilor și al unui sector corect reglementat”.

***

Pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Manifestația a fost organizată de Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA). Președintele Consiliului APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: