ЦИК, Чимил, Лебединский
Максим Андреев, NewsMaker

Maxim Lebedinschi, despre presupușii consultanți străini ai lui Dodon: „Sunt atacuri reciproce din partea concurenţilor electorali”

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu poate lua atitudine faţă de dezvăluirile RISE Moldova, care ar demonstra că Igor Dodon ar beneficia de serviciile mai multor consultanţi politici ruşi, atâta timp cât nu a fost depusă o contestaţie. Totodată, CEC-ul ia atitudine pe anumite probleme în baza probelor și nu în baza acuzaţiilor publice. Declaraţiile au fost făcute de către secretarul CEC Maxim Lebedinschi, în cadrul ediției din 5 noiembrie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Maxim Lebedinschi consideră că concurenții electorali se atacă unii pe ceilalți că ar beneficia de serviciile unor experți. Potrivit acestuia, nu este vorba doar despre consilieri ruși, ci și despre unii veniți din România, Germania, SUA și alte țări.

„Noi am văzut mai multe declaraţii despre implicarea experţilor şi din Federaţia Rusă, România, Germania, SUA şi din altă parte. Sunt atacuri reciproce din partea concurenţilor electorali, din partea instituţiilor mass-media. Atâta timp cât nu este demonstrat un subiect de discuţie sau o implicare în campania electorală sau alte chestiuni, care sunt puse pe masă sub forma unei contestaţii, CEC va monitoriza acest proces. Luaţi în calcul că nici concurenţii electorali nu se grăbesc să arunce cu contestaţii. Ei toţi sunt atenţi, fiindcă înţelegem şi toţi au aceleaşi păcate. Este un joc interesant că toţi vin cu învinuiri reciproce, dar nimeni nu se grăbeşte să semneze ceva împotriva altuia”, a declarat Lebedinschi.

Întrebat dacă imaginile video publicate de RISE Moldova nu constituie temei pentru sesizare, Lebedinschi a menţionat că CEC-ul se bazează pe probe, nu pe declarații.

„Comisia Electorală Centrală nu se bazează pe declaraţii publice. Noi reieşim din probe. Nu vorbesc din numele meu sau al Comisiei. Atunci când pe masa Comisiei va fi o contestaţie, Comisia se va expune prin hotărâre sau scrisoare referitor la o situaţie concretă”, a mai spus secretarul CEC.

***

Amintim că o investigaţie jurnalistică publicată de RISE Moldova arată că Igor Dodon, candidat independent la prezidenţiale, ar beneficia de serviciile a cel puţin opt consultanţi politici din Federaţia Rusă. Aceştia au fost surprinşi în anturajul staff-ului său, dar şi al deputaţilor PSRM.

Potrivit legii, „contractarea unor servicii de consultanță […] nu este interzisă de normele legale, cu condiția reflectării cheltuielilor respective și neefectuării agitației electorale propriu-zise”. Cu toate acestea, rapoartele financiare prezentate de staff-ul lui Igor Dodon la CEC, în cadrul primului tur de scrutin, nu conțin cheltuieli pentru servicii prestate de consultanți străini. Mai mult, ei neagă categoric orice interacțiune cu aceștia.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: