ЦИК, Чимил, Лебединский
Максим Андреев, NewsMaker

Maxim Lebedinschi, despre presupușii consultanți străini ai lui Dodon: „Sunt atacuri reciproce din partea concurenţilor electorali”

Comisia Electorală Centrală (CEC) nu poate lua atitudine faţă de dezvăluirile RISE Moldova, care ar demonstra că Igor Dodon ar beneficia de serviciile mai multor consultanţi politici ruşi, atâta timp cât nu a fost depusă o contestaţie. Totodată, CEC-ul ia atitudine pe anumite probleme în baza probelor și nu în baza acuzaţiilor publice. Declaraţiile au fost făcute de către secretarul CEC Maxim Lebedinschi, în cadrul ediției din 5 noiembrie a emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Maxim Lebedinschi consideră că concurenții electorali se atacă unii pe ceilalți că ar beneficia de serviciile unor experți. Potrivit acestuia, nu este vorba doar despre consilieri ruși, ci și despre unii veniți din România, Germania, SUA și alte țări.

„Noi am văzut mai multe declaraţii despre implicarea experţilor şi din Federaţia Rusă, România, Germania, SUA şi din altă parte. Sunt atacuri reciproce din partea concurenţilor electorali, din partea instituţiilor mass-media. Atâta timp cât nu este demonstrat un subiect de discuţie sau o implicare în campania electorală sau alte chestiuni, care sunt puse pe masă sub forma unei contestaţii, CEC va monitoriza acest proces. Luaţi în calcul că nici concurenţii electorali nu se grăbesc să arunce cu contestaţii. Ei toţi sunt atenţi, fiindcă înţelegem şi toţi au aceleaşi păcate. Este un joc interesant că toţi vin cu învinuiri reciproce, dar nimeni nu se grăbeşte să semneze ceva împotriva altuia”, a declarat Lebedinschi.

Întrebat dacă imaginile video publicate de RISE Moldova nu constituie temei pentru sesizare, Lebedinschi a menţionat că CEC-ul se bazează pe probe, nu pe declarații.

„Comisia Electorală Centrală nu se bazează pe declaraţii publice. Noi reieşim din probe. Nu vorbesc din numele meu sau al Comisiei. Atunci când pe masa Comisiei va fi o contestaţie, Comisia se va expune prin hotărâre sau scrisoare referitor la o situaţie concretă”, a mai spus secretarul CEC.

***

Amintim că o investigaţie jurnalistică publicată de RISE Moldova arată că Igor Dodon, candidat independent la prezidenţiale, ar beneficia de serviciile a cel puţin opt consultanţi politici din Federaţia Rusă. Aceştia au fost surprinşi în anturajul staff-ului său, dar şi al deputaţilor PSRM.

Potrivit legii, „contractarea unor servicii de consultanță […] nu este interzisă de normele legale, cu condiția reflectării cheltuielilor respective și neefectuării agitației electorale propriu-zise”. Cu toate acestea, rapoartele financiare prezentate de staff-ul lui Igor Dodon la CEC, în cadrul primului tur de scrutin, nu conțin cheltuieli pentru servicii prestate de consultanți străini. Mai mult, ei neagă categoric orice interacțiune cu aceștia.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: