O nouă investigație RISE Moldova. Cine sunt cei opt consultanți politici din Rusia, surprinși la sediul PSRM și președinție? (UPDATE)
Full Article 3 minutes read

O nouă investigație RISE Moldova. Cine sunt cei opt consultanți politici din Rusia, surprinși la sediul PSRM și președinție? (UPDATE)

Jurnaliștii de la RISE Moldova au publicat o nouă investigație în care este vizat președintele în exercițiu Igor Dodon, care pretinde la al doilea mandat în calitate de șef al statului. Potrivit materialului, în pragul startului campaniei pentru prezidențiale, mai mulți consultanți politici din Federația Rusă au aterizat în Republica Moldova. RISE Moldova a reușit să identifice opt dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. 

UPDATE (16:20) Contactată de NM pentru un comentariu cu privire la noua investigație RISE Moldova, Ludmila Muntean ne-a răspuns: „Nu am luat cunoștință de materialul. Când vom avea timp, ne vom uita prin el. Acum avem alte priorități în activitatea electorală”.

Știrea inițială

Așa-numiții polit-tehnologi au debarcat la Chișinău cel mai probabil cu acordul Kremlinului, după cum sugerează un expert rus, într-o discuție cu un reporter RISE incognito.

RISE Moldova a reușit să identifice opt dintre ei, surprinzându-i în compania mai multor deputați socialiști, dar și a purtătoarei de cuvânt a candidatului Igor Dodon. Mai mult, unii dintre ei au vizitat frecvent sediul central al Partidului Socialiștilor și chiar au intrat ziua în amiaza mare în sediul președinției. De asemenea, aceștia au fost surprinși în timp ce purtau discuții cu deputații socialiști Vlad Bătrîncea, Vasile Bolea, Adela Răileanu sau Vladimir Odnostalco, dar și cu fostul consilier în domeniul comunicării a premierului Ion Chicu, Vitalie Dragancea.

Staff-ul lui Dodon a negat contactele cu consultanții ruși pe tot parcursul primului tur al scrutinului prezidențial. Asta, deși însuși Igor Dodon a „deconspirat” trei polit-tehnologi, după ce i-a filmat în noiembrie 2019, când socialistul Ion Ceban a câștigat Primăria capitalei.

Cei opt consultanți politici originari din Rusia sunt Olga Grak, Iuri Gudilin, Leonid Gonin, Serghei Galiev, Stanislav Patriev, Igor Golubev, Dmitri Dimler, Serghei Perfiliev. 

Conform unui răspuns oferit de CEC, „contractarea unor servicii de consultanță […] nu este interzisă de normele legale, cu condiția reflectării cheltuielilor respective și neefectuării agitației electorale propriu-zise”.

Dorin Cimil, președintele CEC, a menționat că: Candidații la funcția de Președinte sunt obligați să declare toate cheltuielile în rapoartele depuse la CEC. Chiar dacă cineva prestează pentru candidat anumite servicii pro bono (fără plată – n.r.), inclusiv consultanții străini, candidatul trebuie [să aprecieze și] să indice costul contribuției.

Rapoartele financiare prezentate de staff-ul lui Igor Dodon la CEC, în cadrul primului tur de scrutin, nu conțin cheltuieli pentru servicii prestate de consultanți străini. Mai mult, ei neagă categoric orice interacțiune cu aceștia.

Ludmila Muntean, purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon (într-un răspuns oficial pentru RISE Moldova): Igor Dodon și colegii acestuia au fost implicați în mai multe campanii electorale. Au o echipă competentă care nu are nevoie de asistența unor specialiști străini.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: