Maxim Melinti, prima reacție după ce Mitropolia Moldovei a acționat biserica din Ghidighici în judecată: „Este ilegal și imoral”
Full Article 3 minutes read

Maxim Melinti, prima reacție după ce Mitropolia Moldovei a acționat biserica din Ghidighici în judecată: „Este ilegal și imoral”

Parohul bisericii din Ghidighici a venit cu o reacție, după ce Mitropolia Moldovei a acționat în judecată biserica pe care o reprezintă. Maxim Melinti califică încercarea Mitropoliei de a pretinde la Biserica ,,Acoperământul Maicii Domnului” drept o acțiune „ilegală” și „imorală”. Clădirea îi aparține neamului și comunității, spune Maxim Melinti. 

Preotul Maxim Melinti a confirmat pe 21 martie că Mitropolia Moldovei a acționat în judecată, pe 18 martie, „comunitatea religioasă Parohia Ortodoxă din satul Ghidighici”, pretinzând asupra Bisericii ,,Acoperământul Maicii Domnului”, datorită faptului că lăcașul de cult este inclus în „Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat și declarate monumente de istorie și cultură”, conform unei hotărâri a Parlamentului din 1993.

Parohul bisericii spune că a aflat că Mitropolia a acționat în judecată biserica din satul Ghidighici din presă. El a explicat public de ce consideră acțiunea Bisericii Ortodoxe din Moldova ca fiind „ilegală”.

„1 Fiindcă proprietar a unei clădiri bisericești, sunt credincioșii din parohie, întreaga comunitate – fiindcă ei aduc sursele de venit, ei contribuie la achitarea facturilor de gaz/lumină/apă, etc.

2 Pe parcursul anilor în care Mitropolia Moldovei a gestionat Patrimoniul Cultural (Bisericile) conform Contractul de colaborare încheiat între Ministerul Culturii și Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, Sectorul Sinodal Construcții, Restaurări şi Picturi nu s-a interesat niciodată de starea de conservare a Bisericii, de necesitățile privind restaurarea, conservarea lăcașului de Cult din Ghidighici.

3 Acte confirmative precum că Mitropolia Moldovei ar fi contribuit cu mijloace financiare la restaurarea, conservarea Bisericii (patrimoniului statului și nu a Mitropoliei Moldovei) nu există”.

Astfel, spune Maxim Melinti, orice pretenție a Mitropoliei Moldovei față de patrimoniul statului, în acest caz față de biserica din Ghidighici, sunt nule.

„Orice inițiativă legală de a pretinde asupra Bisericii din Ghidighici este ilegală și imorală. Dacă Mitropolia Moldovei are pretenții asupra Lăcașului de Cult, să prezintă acte doveditoare că această, entitate religioasă, a contribuit la întreținerea, reconstrucția și/ sau restaurarea Sfintei Biserici, dar ele nu sunt. Restaurarea și conservarea Sfintei Bisericii s-a datorat jertfei și mijloacelor financiare colectate din comunitatea, care au contribuit regulat/ lunar/ semestrial/ anual. Clădirea unei biserici aparține neamului și comunității, cea care zi de zi financiar și fizic întreține acest sfânt locaș, cea care achită facturile, cea care zilnic participa la viața liturgică, misionară și administrativ-gospodărească, filantropică etc”, a mai explicat parohul.

Amintim că preotul Maxim Melinti a anunțat pe 10 decembrie 2023 că biserica din satul Ghidighici, municipiul Chișinău, a aderat la Mitropolia Basarabiei. Preotul a spus că decizia a fost luată „la solicitarea creștinilor satului Ghidighici” și că „aderarea nu este un moft personal”. Potrivit lui Melinti, biserica rămâne cu același calendar, cu același stil vechi, și va marca aceleași sărbători.

O zi mai târziu, șase preoți din Eparhia Chișinăului au fost opriți de a oficia cele sfinte, între ei și preotul Maxim Melinti. Decretele au fost semnate de mitropolitul Vladimir pe 11 decembrie 2023. Mitropolia Moldovei anunțat atunci clericii au fost eliberați din funcție după ce ar fi părăsit singuri și „fără temei” Biserica Ortodoxă din Moldova și ar fi refuzat să se supună autorităților bisericești superioare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: