Andrei Mardari/NewsMaker

Mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului, aprobat în lectură finală

Parlamentul a aprobat, în lectură finală, proiectul de lege privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului. Scopul acestuia este protecția și creșterea transparenței investițiilor realizate în domeniile de importanță pentru securitatea statului.

Proiectul stabilește domeniile de importanță pentru securitatea statului, condițiile de efectuare a activităților investiționale în domeniile de importanță pentru securitatea statului, atribuțiile și mecanismele de supraveghere de către stat a acestora.

Documentul stabilește tipuri de activitate investițională sau tranzacție în domeniile de importanță pentru securitatea statului, restricții în realizarea lor.

De asemenea, sunt stipulate competențele Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță pentru securitatea statului – organ colegial, constituit în scopul examinării proiectelor investiționale în domeniile de importanță pentru securitatea statului, promovării, monitorizării și evaluării acestora.

Legea se va aplica raporturilor juridice aferente efectuării activităților investiționale de către persoanele fizice și juridice.

Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, proiectul are o importanță foarte mare pentru economia și securitatea țării noastre.

„Ne dorim instituirea unui mecanism de examinare a investițiilor în domenii strategice, pentru a proteja infrastructura și economia de bani murdari și de riscuri de securitate”, a punctat deputatul.

Iar deputatul PAS Radu Marian a menționat: „ [Acest proiect] va permite statului să împiedice persoanele corupte, cu reputație dubioasă, inclusiv înregistrate în paradisuri fiscale, să acapareze bunuri în domeniile strategice ale statului (aviație, porturi maritime, gări și stații auto, mass-media etc). Acest proiect este una din cele 10 inițiative prioritare asumate în programul electoral PAS. Dacă această lege ar fi fost adoptată cu 15 ani în urmă, statul nu ar fi pierdut bunuri strategice, cum ar fi aeroportul”.

Printre riscuri de securitate autorii invocă practici neloiale de concurență, condiționarea proiectelor de infrastructură, monopolizarea sectoarelor de interes național, precum cel energetic, etc.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Petru Frunze

Un deputat PAS explică de ce nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Avem o misiune comună”

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Petru Frunze a publicat pe 20 iulie, pe Facebook, un mesaj cu privire la absența sa de pe lista candidaților PAS pentru alegerile parlamentare din toamnă. Politicianul a declarat că decizia ca el să nu fie printre concurenții formațiunii a fost luată în baza propunerii sale, însă nu a precizat motivul din spatele acesteia. Totodată, Frunze a spus că îi susține pe „toți” candidații PAS la scrutin.

Petru Frunze a menționat că, de la fondarea Partidului Acțiune și Solidaritate, a avut un rol activ în cadrul partidului, ocupând mai multe funcții. Acesta a subliniat că a fost primar și deputat, timp de două mandate, din partea PAS.

Sunt mândru de ce am realizat. (…) După două mandate de primar și două de deputat, am simțit că este timpul pentru o nouă etapă. Decizia de a nu candida pentru un nou mandat a fost luată în baza propunerii mele, decizie pe care o respect. Cred că este o alegere bună, la fel ca toate cele pe care le-am luat în cariera mea politică”, a declarat el.

Acesta a spus că își va duce până la capăt actualul mandat de deputat și va continua să activeze în continuare în calitate de președinte al Organizației Teritoriale PAS Ialoveni și membru al Biroului Politic Național al formațiunii.

Politicianul a declarat că îi susține pe „toți” candidații partidului pentru alegerile parlamentare din toamnă și le dorește succes.

Dragi prieteni, avem o misiune comună, să câștigăm aceste alegeri pentru ca Moldova să devină, în 2028, membră a Uniunii Europene. Împreună reușim!”, a declarat Petru Frunze.

Amintim că, pe 20 iulie, Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a aprobat lista candidaților pentru alegerile parlamentare. Primul pe listă este liderul PAS, Igor Grosu, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Printre concurenții formațiunii se mai numără actuali miniștri și deputați, personalități din domeniul culturii și educației, ex-membri ai Platformei DA și alții. Pe lângă Petru Frunze, pe lista pentru scrutinul din toamnă lipsesc și alți deputați PAS din ultima legislatură, printre care Iulia Dascălu, Vasile Șoimaru și Oazu Nantoi.

În cursul aceleiași zile, Iulia Dascălu a publicat un videoclip în care s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat la reuniunea Consiliului Politic Național PAS, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”.

Tot pe 20 iulie, Partidul Acțiune și Solidaritate a depus la Comisia Electorală Centrală documentele pentru înregistrarea în campania electorală.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: