Parlamentul a aprobat, în lectură finală, proiectul de lege privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului. Scopul acestuia este protecția și creșterea transparenței investițiilor realizate în domeniile de importanță pentru securitatea statului.
Proiectul stabilește domeniile de importanță pentru securitatea statului, condițiile de efectuare a activităților investiționale în domeniile de importanță pentru securitatea statului, atribuțiile și mecanismele de supraveghere de către stat a acestora.
Documentul stabilește tipuri de activitate investițională sau tranzacție în domeniile de importanță pentru securitatea statului, restricții în realizarea lor.
De asemenea, sunt stipulate competențele Consiliului pentru promovarea proiectelor investiționale de importanță pentru securitatea statului – organ colegial, constituit în scopul examinării proiectelor investiționale în domeniile de importanță pentru securitatea statului, promovării, monitorizării și evaluării acestora.
Legea se va aplica raporturilor juridice aferente efectuării activităților investiționale de către persoanele fizice și juridice.
Potrivit președintelui Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, proiectul are o importanță foarte mare pentru economia și securitatea țării noastre.
„Ne dorim instituirea unui mecanism de examinare a investițiilor în domenii strategice, pentru a proteja infrastructura și economia de bani murdari și de riscuri de securitate”, a punctat deputatul.
Iar deputatul PAS Radu Marian a menționat: „ [Acest proiect] va permite statului să împiedice persoanele corupte, cu reputație dubioasă, inclusiv înregistrate în paradisuri fiscale, să acapareze bunuri în domeniile strategice ale statului (aviație, porturi maritime, gări și stații auto, mass-media etc). Acest proiect este una din cele 10 inițiative prioritare asumate în programul electoral PAS. Dacă această lege ar fi fost adoptată cu 15 ani în urmă, statul nu ar fi pierdut bunuri strategice, cum ar fi aeroportul”.
Printre riscuri de securitate autorii invocă practici neloiale de concurență, condiționarea proiectelor de infrastructură, monopolizarea sectoarelor de interes național, precum cel energetic, etc.