Ministerul Energiei

Memorandumuri semnate la Chișinău, pentru ca Moldova să se poată împrumuta cu 140 de milioane de euro. Ce condiții trebuie să îndeplinească

Republica Moldova a semnat marți, 17 octombrie,  împreună cu participanții la ediția a 4-a a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, o serie de memorandumuri, care îi vor permite să acceseze împrumuturi de circa 140 de milioane de euro. Autoritățile anunță că banii vor fi investiți în domenii prioritare precum: eficiența energetică, mediu și gestionarea crizei gazelor în Republica Moldova.

Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, susține că banii vor și redirecționați țintit pe domenii strategice pentru Republica Moldova. Mai mult, suma urmează a fi debursată doar după ce Chișinăul va îndeplini condiționalitățile agreate în comun. Este vorba de reforme în domeniul energetic și cel ecologic, preponderent.

„Vor fi diferite instrumente de finanțare. Avem suport bugetar direct 40 de milioane de euro și avem suport finanțat punctat. Dacă vorbim de o sumă estimativă, pentru că vom face calculele și vom vedea care vor fi sumele exacte, vorbim de 140 milioane de euro. 40 milioane – suport bugetar și pe segmente țintite încă 100 de milioane de euro. (…) Sunt sume care se debursează la începutul semnării memorandumului, dar ulterior trebuie să îndeplinim condiționalitățile”, a declarat Petru Rotaru.

Din cele 140 milioane pe care Moldova vrea să le împrumute de la partenerii externi, 40 de milioane ar urma să fie investite în domeniul ecologic. În acest sens, ministra Mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, a semnat astăzi cu Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) un memorandum de înțelegere, despre care oficiala spune că „este primul pas în pregătirea pentru accesarea acordului de împrumut”. Documentul semnat la Chișinău, declară ministra, va permite autorității pe care o conduce să pregătească implementarea condiționalităților prevăzute. Este vorba în special de realizarea reformei în domeniul silvic, a reformelor în domeniul cadrului normativ, precum și stabilirea condițiilor de liberalizare a pieței pe domeniul silvic.

„La moment suntem în proces de lucru. Atunci când ajungem la realizarea acestor condiționalități noi vom putea merge în negocieri pentru semnarea acordului de împrumut. Vorbim despre 40 de milioane de euro împrumut și un grant de 1 milion 200 euro”, a declarat Iordanca-Rodica Iordanov.

Ministra Mediului susține că grantul de peste un milion de euro are o perioadă de 5 ani garanție: „Respectiv, avem 7 ani pentru a realiza”.

În ceea ce privește domeniul energetic, ministrul Energiei Victor Parlicov a semnat astăzi, la Chișinău, în marja celei de-a patra reuniuni a Platformei de Sprijin pentru Moldova, trei memorandumuri.

Un memorandum de înțelegere, semnat cu Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) și Banca germană de dezvoltare KfW, vizează extinderea cooperării în domeniul eficienței energetice a clădirilor publice. Astfel, părțile semnatare s-au angajat să investească 68,7 milioane de euro, dintre care 38,7 milioane sunt grant oferit de Guvernul Germaniei, în baza unui acord semnat cu Cabinetul de miniștri de la Chișinău. Potrivit Ministerului Energiei, 30 de milioane reprezintă un credit concesional pe termen lung oferit de Guvernul francez. Implementarea proiectelor va începe în anul 2024.

Un alt document semnat de ministrul Energiei, Victor Parlicov, se referă la un addendum la acordul la împrumutul de 300 de milioane de euro oferit, în două tranșe, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în cadrul proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”, semnat la 23 iunie 2021. Modificarea vizează includerea în proiect a unei componente de grant oferită de Guvernul Norvegiei de 400 de milioane de coroane norvegiene (circa 34 milioane de euro). „Componenta de grant este condiționată de accesarea unei noi tranșe suplimentare, în valoare de 165 de milioane de euro, oferită de BERD”, anunță sursa citată.

Un alt memorandum semnat astăzi cu Banca Europeană pentru Investiții cu Guvernul Republicii Moldova urmărește inclusiv fortificarea instituțională din sectorul energetic, precum și stimularea investițiilor în sectoarele transport, energie, mediu și IMM. Ministrul Victor Parlicov susține că Moldova va beneficia de circa 15 milioane euro de la BEI.

***

Menționăm că astăzi, 17 octombrie, țara noastră este gazda celei de-a 4-a ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit la Chișinău – Palatul Republicii, pentru a mobiliza ajutorul necesar pe trei direcții principale în dezvoltarea Republicii Moldova – suportul bugetar, crearea unui Fond pentru Infrastructură și a Fondului rezidențial pentru eficiență energetică.

Platforma de sprijin pentru Republica Moldova a fost lansată în aprilie 2022. Reuniunile precedente, desfășurate la Berlin, Paris și București, au ajutat țara noastră să mobilizeze sprijin financiar internațional pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Situația din Moldova, discutată de miniștrii de externe ai UE. Kallas: „Este important să înțeleagă care sunt amenințările”

Vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas, a vorbit la Bruxelles despre vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă. Înalta Reprezentantă a UE a făcut aceste declarații pe 15 iulie, în marja reuniunii Consiliului Afaceri Externe al Uniunii Europene, la care participă și ministrul de Exerne al R. Moldova.

Potrivit unui comunicat al MAE, Mihai Popșoi, a participat la un mic-dejun de lucru, care a reunit miniștrii de externe ai celor 27 de state membre ale UE, precum și comisarul european pentru extindere, Marta Kos.

În cadrul discuțiilor, Mihai Popșoi a informat oficialii europeni despre progresele în procesul de aderare la UE, dar și despre provocările de securitate cu care se confruntă țara, în special în contextul amenințărilor hibride și al ingerințelor străine.

Înalta Reprezentantă a UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Kaja Kallas, și comisarul Marta Kos au salutat eforturile autorităților de la Chișinău în avansarea pe calea integrării europene și au reafirmat sprijinul constant al Uniunii Europene, atât prin asistență tehnică și financiară, cât și prin consolidarea rezilienței instituționale a Republicii Moldova. Miniștrii europeni prezenți la reuniune au reiterat, de asemenea, susținerea politică deplină față de parcursul european al Republicii Moldova, atât la nivel comunitar, cât și bilateral.

Ministrul Popșoi a mulțumit pentru sprijinul constant oferit Republicii Moldova. Oficialul a evidențiat în mod special deciziile recente care vizează debursarea a 270 de milioane de euro din Planul de creștere al UE pentru Republica Moldova, ieftinirea transferurilor bancare din 5 octombrie 2025 și eliminarea tarifelor de roaming de la 1 ianuarie 2026.

„Drumul european al Republicii Moldova este susținut de rezultate concrete și angajamente ferme. Suntem determinați să continuăm acest parcurs cu sprijinul partenerilor din Uniunea Europeană”, a menționat ministrul Mihai Popșoi.

În debutul reuniunii Consiliului European de Afaceri Externe, Kaja Kallas, citată de Moldova1, a subliniat vulnerabilitatea Republicii Moldova în preajma alegerilor parlamentare din toamnă.

„Vom discuta despre influența străină malignă, interferența în alegeri și ce mai putem face pentru a consolida reziliența Republicii Moldova. De asemenea, este important ca miniștrii de externe să înțeleagă care este situația, care sunt principalele amenințări, care sunt problemele”, a declarat Kaja Kallas.

Menționăm că astăzi, miniștrii de externe ai UE au aprobat, în cadrul reuniunii, includerea de noi politicieni și entități în lista de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de Rikard Jozwiak, jurnalist de la Radio Europe Free, care activează la Bruxelles.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: