realitatealive.md

„Mergem în această campanie cu oameni buni”. Maia Sandu a depus actele la CEC pentru a înregistra grupul de inițiativă

Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a depus actele la Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru a înregistra grupul de inițiativă. Ulterior, acesta va putea colecta semnăturile în susținerea candidatului, necesare pentru înscrierea în cursă.

„Evident că avem emoții de fiecare dată când mergem la oameni. Mergem în această campanie cu oameni buni. Împreună vom colecta semnături, împreună vom face campanie și vom câștiga alegerile. Suntem încrezători nu doar că vom colecta aceste semnături, dar și că vom câștiga alegerile”, a declarat Maia Sandu.

Menționăm că ieri, 1 septembrie, liderul Platformei DA Andrei Năstase, președintele formațiunii „Partidul Nostru” Renato Usatîi și fostul președinte al PLDM Tudor Deliu au depus actele la CEC pentru a înregistra grupurile de inițiativă.

Listele de subscripție cu semnături reprezintă una dintre condițiile pentru înregistrarea pretendenților la fotoliul de șef al statului. Mai exact, potrivit Codului Electoral, este nevoie de „semnăturile a cel puţin 15 000 și nu mai mult de 25 000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova”.

„Se consideră conforme unităţile administrativ-teritoriale în care au fost colectate nu mai puţin de 600 de semnături”, mai spune legea.

Potrivit noului regulament aprobat de Comisia Electorală Centrală, președinte al grupului de inițiativă poate fi ales însuși candidatul la prezidențiale. Instituția va decide înregistrarea grupului în cel mult trei zile de la recepționarea documentelor necesare în acest sens.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Dodon sare în apărarea Evgheniei Guțul „în calitate de al 5-lea președinte” și acuză guvernarea: „Umilește o mamă cu doi copii mici”

Liderul socialiștilor Igor Dodon sare în apărarea bașcanei Găgăuziei, Evghenia Guțul – acuzată că a acceptat finanțarea ilegală a Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional. Dodon condamnă și acuză guvernarea, „în calitate de al cincilea președinte al Republicii Moldova”, de „represiune politică” împotriva guvernatoarei de la Comrat.

„Într-o societate democratică nu poate exista loc pentru decizii judiciare motivate exclusiv de considerente politice”, a scris liderul PSRM pe rețele.

Igor Dodon – vizat și el într-un dosar penal – acuză direct guvernarea și pe șefa statului, Maia Sandu, că ar urmări „eliminarea oponenților politici incomozi”.

„Indignarea este cu atât mai mare cu cât guvernarea, în frunte cu Maia Sandu, au recurs la o umilire deschisă a unei mame cu doi copii mici. Reprimarea politică reprezintă încă un pas înapoi pentru țara noastră. Indiferent de convingerile politice, suntem obligați să apărăm drepturile și libertățile fiecărui cetățean”, a mai scris Dodon.

Contactat pentru o reacție, consilierul prezidențial, Igor Zaharov, nu a comentat, deocamdată, acuzațiile fostului președinte al țării, socialistul Igor Dodon. Am solicitat o reacție și din partea partidului de guvernare, însă până la moment nu am primit un răspuns.

Reamintim că Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze astăzi, 3 iulie, dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, susținută activ de fugarul condamnat pentru fraudă bancară  Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest. Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

Pe 1 iulie, procurorii au cerut 9 ani de închisoare pentru Guțul în penitenciar de tip semi-deschis.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022.

De asemenea, Guțul este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: