Metsola laudă Chișinăul pentru pașii întreprinși în drumul către aderarea la UE: „Ritmul este remarcabil”
Full Article 3 minutes read

Metsola laudă Chișinăul pentru pașii întreprinși în drumul către aderarea la UE: „Ritmul este remarcabil”

Republica Moldova nu este singură, dă asigurări președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Înalta oficială europeană a salutat, în cadrul unei întrevederi cu speakerul Igor Grosu, tempoul în care Chișinăul realizează recomandările UE, pentru a putea demara negocierile de aderare. Oficialii au discutat, la Bruxelles, despre cum pot consolida cooperarea între cele două instituții parlamentare, susținerea pe care o poate acorda Parlamentul European Republicii Moldova și agenda de reforme a țării noastre.

„Ritmul Moldovei către negocierile de aderare la UE este remarcabil. Au loc reforme. Moldovenii vor un viitor european. Împreună cu președintele Parlamentului, Igor Grosu, am reiterat angajamentul pentru un destin comun. Extinderea este un proces de câștig-câștig. Moldova nu este singură”, anunță președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.

La rândul său, speakerul Igor Grosu a dat asigurări – autoritățile de la Chișinău lucrează „pe toate fronturile” pentru a îndeplini cele 9 condiționalități ale Comisiei Europene.

„Realizarea condiționalităților vine în paralel cu un amplu proces de reformare sistemică pe care l-am pornit, de la resetarea sistemului de justiție, la diversificarea sursele de energie, la proiecte mari de infrastructură în sate și orașe. (…) Avem nevoie mai mult ca niciodată de coeziunea statelor membre UE, pentru că doar cu susținerea voastră, Moldova și Ucraina se pot apropia de lumea liberă și prosperă și pot, astfel, deveni mai rezistente în fața agresiunii, șantajului energetic, propagandei”, a precizat șeful Legislativului de la Chișinău.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nou recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.

Timp de un an, Chișinăul a îndeplinit trei din cele nouă recomandări înaintate. Comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, susține că țara noastră a obținut progrese importante în ceea ce privește respectarea drepturilor omului, dar rămâne restantă pe domeniul justiției.

Precizăm că autoritățile de la Chișinău au declarat, anterior, că îndeplinirea condițiilor de pre-aderare sunt principalul scop al Republicii Moldova în acest an, așa încât, la sfârșitul anului, Moldova să poată trece la următoarea etapă – deschiderea negocierilor de aderare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: