Mii de copii ucraineni au fost adoptați în Rusia. Ucraina cere să fie întorși în țară
Full Article 3 minutes read

Mii de copii ucraineni au fost adoptați în Rusia. Ucraina cere să fie întorși în țară

De la începutul invaziei Federației Ruse în Ucraina, mii de copii ucraineni au ajuns să fie adoptați de familii din întreaga Rusie. În timp ce rușii oferă date despre numărul copiilor din Ucraina adoptați și regiunile în care acești au ajuns, Ucraina cere returnarea acestora părinților sau tutorilor lor legali. Ucraina face apel la comunitatea internațională, în special ONU, să condamne crimele în curs de desfășurare ale Rusiei împotriva copiilor pe teritoriul Ucrainei.

Potrivit Novaia Gazeta, de la începutul războiului ruso-ucrainean, mii de copii din Mariupol, Ucraina, au fost adoptați de către familii din diferite orașe ale Rusiei.

„Peste 1.000 de copii din Mariupolul eliberat și-au găsit deja familii noi în Tiumen, Irkutsk, Kemerovo și Teritoriul Altai. Peste 300 de bebeluși sunt ținuți temporar în instituții specializate din Teritoriul Krasnodar și așteaptă cu nerăbdare să-și cunoască noile familii”, se arată pe site-ul autorităților tutelare, care reamintesc, în context, și despre alocația pentru cetățenii ruși care au decis să adopte un copil ucrainean.

Într-o reacție oficială, Ucraina a acuzat Federația Rusă că continuă „să răpească copii de pe teritoriul Ucrainei” și să aranjeze adopția lor „ilegală” de către cetățenii ruși.

„Astfel de acțiuni ale Federației Ruse încalcă grav Convenția de la Geneva din 1949 privind protecția populației civile în timp de război, care prevede obligația puterii ocupante de a nu schimba starea civilă a copiilor, precum și Convenția ONU din 1989 privind Drepturile Copilului”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei.

Instituția face apel la comunitatea internațională, în special ONU, să condamne crimele în curs de desfășurare ale Rusiei împotriva copiilor pe teritoriul Ucrainei, precum și să ia măsuri imediate împotriva Moscovei pentru a opri încălcările sale dezordonate ale dreptului internațional.

„Toți copiii ucraineni care au fost transferați ilegal pe teritoriul Rusiei trebuie returnați părinților sau tutorilor lor legali. Partea ucraineană va continua să documenteze crimele militarilor ruși și ale oficialilor de rang înalt pentru a-i aduce la răspundere penală”, se mai menționează în comunicatul citat.

De precizat că în luna martie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că militarii ruși au scos cu forța peste două mii de copii din Mariupol, precizând că sunt scoși copii atât cu părinți, cât și fără ei.

„Excluderea cu forța a oamenilor din Mariupol nu este în „partea” noastră, ca să spunem așa, dimpotrivă, este în partea ocupată. (…) Îi păstrează ca suflete pentru fondul de schimb. (…) Este înfricoșător”, a spus el la acea vreme.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: