Mii de oameni deplâng moartea unui tânăr din Belarus, care ar fi fost ucis în bătaie de către organele de forță
Full Article 2 minutes read

Mii de oameni deplâng moartea unui tânăr din Belarus, care ar fi fost ucis în bătaie de către organele de forță

Mii de oameni din diferite orașe ale Belarusului și Lituaniei au participat în seara de 13 noiembrie la o acțiune în memoria pictorului Roman Bondarenko, de 31 de ani, care a murit după ce a fost reținut de forțele de ordine la Minsk. Oamenii au adus flori și lumânări în curtea casei unde, miercuri, victima a apărat panglicile alb-roșu-alb de organele de forță care încercau să le rupă. De acolo, bărbatul a fost transportat la Inspectoratul General al Poliției, iar joi a fost transportat la spital în stare gravă, unde a murit, scrie euroradio.fm.

Liderul opoziției, Svetlana Tihanovskaya, a anunțat crearea unui „tribunal popular”, unde vor fi documentate „fărădelegile regimului Lukașenko”: „Vom face totul pentru ca regimul să slăbească, să întoarcem puterea legii și să ne apropiem de alegeri libere. De dragul lui Roman Bondarenko, de dragul deținuților politici, de dragul celor apropiați, de dragul nostru și al fiecăruia care a fost ucis pentru dorința de a trăi în noul Belarus”.

Alexandr Lukașenko a exprimat condoleanțe familiei celui decedat și a solicitat procurorului general să desfășoare o anchetă transparentă și deschisă, chiar dacă, recent, chiar el a amenințat protestatarii cu agresiune fizică.

Reacția Uniunii Europene nu a întârziat. Șeful diplomației europene Josep Borrell a declarat că vina pentru moartea lui Roman Bondarenko este pe umerii autorităților belaruse.

„Moartea sa constituie o urmare rușinoasă a acțiunilor autorităților belaruse, care nu numai că au săvârșit represii asupra propriului popor, dar au creat împrejurări în care se pot întâmpla astfel de acțiuni violente și ilegale”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Potrivit datelor ONU, timp de trei luni de proteste împotriva falsificării scrutinului prezidențial din Belarus, au fost reținute peste 25 de mii de persoane.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: