Pe 8 aprilie va fi dat startul celui mai complex eveniment condus de Forțele Navale Române. Este vorba despre exercițiul multinațional „Sea Shield 24”, la care va participa Polonia, Turcia, Statele Unite ale Americii, inclusiv Republica Moldova. Peste 2 mii de militari se vor antrena în Marea Neagră, pentru misiuni de combatere a activităților ilegale. La exercițiu vor fi implicate inclusiv nave maritime și fluviale, dar și aeronave.
Ministerul Apărării din România a anunțat că Forțele Navale Române organizează, în perioada 8 – 21 aprilie, exercițiul multinațional „Sea Shield 24”. La exercițiu „vor lua parte 12 state aliate și partenere, precum Bulgaria, Franța, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Moldova, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia și Statele Unite ale Americii”.
Ceremonia de deschidere a exercițiului se va desfășura luni, 8 aprilie, în intervalul orar 08.50-10.00, în portul Constanța, la Terminalul Pasageri.
La exercițiu, potrivit Ministerului Apărării, vor participa și celelalte categorii de forțe din Armata României, precum și structuri din sistemul național de apărare.
„Peste 2.200 de militari și 135 de mijloace tehnice (27 de nave maritime și fluviale, 17 aeronave și 91 de autovehicule și ambarcațiuni) se vor antrena în Marea Neagră, în zona costieră, pe fluviu și în Delta Dunării, pentru misiuni de combatere a activităților ilegale pe mare și fluviu, controlul maritim și fluvial, căutare și salvare pe mare, acordarea asistenței unei nave aflate în dificultate și asigurarea securității la nivelul infrastructurii critice”, au comunicat reprezentanții Ministerului român al Apărării.
Se menționează că exercițiul multinațional „Sea Shield 24” este cel mai complex eveniment condus de Forțele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale „Viceamiral Ioan Georgescu”, în anul de instrucție 2024, și contribuie la promovarea inițiativelor și intereselor României în plan regional și internațional, precum și la creșterea nivelului de interoperabilitate dintre forțele participante.
„Totodată se urmărește optimizarea efortului interinstituțional și sincronizarea ciclurilor de planificare la nivelul Forțelor Navale, în cooperare cu celelalte categorii de forțe”, au adăugat reprezentanții Ministerului.
Prima ediție a exercițiului multinațional „Sea Shield” a avut loc în 2015.
Menționăm, militarii din Republica Moldova au participat și la exercițiul din 2023 desfășurat în România – „Sea Shield 2023”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!