„Mingea e pe terenul noului președinte”. Reacția partidelor parlamentare, după demisia guvernului Chicu
Full Article 5 minutes read

„Mingea e pe terenul noului președinte”. Reacția partidelor parlamentare, după demisia guvernului Chicu

Demisia guvrnului condus de Ion Chicu a provocat reacții aprinse atât în societate, cât și pe arena politică. Partidele de guvernare au venit cu reacții diferite la această decizie. În timp ce Partidul Acțiune și Solidaritate și Platforma Demnitate și Adevăr au atras atenția că scopul final este declanșarea alegerilor parlamentare anticipate, Partidul Socialiștilor și Partidul Democrat au remarcat că toată atenția urmează să fie pe Maia Sandu, care va prelua mâine funcția de președintă a țării.

Reprezentanții Platformei DA au menționat că alegerile parlamentare anticipate trebuie declanșate imediat sau de un guvern de tranziție.

„Platforma DA își reiterează opțiunea pentru alegeri parlamentare anticipate, declanșate imediat conform procedurilor constituționale sau organizate de un Guvern de tranziție responsabil, capabil să gestioneze criza economică și sanitară de până la viitoarele alegeri parlamentare anticipate, libere și corecte”, se arată în mesajul publicat de liderul partidului, Andrei Năstase.

Am luat act de intenția dlui Ion Chicu de a demisiona din funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova.

Demisionarea…

Publicată de Andrei Nastase pe Miercuri, 23 decembrie 2020

De cealaltă parte, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco a atras atenția că numirea unui nou guvern, fie și de tranziție, ar însemna, de fapt, că la putere va rămâne actualul parlament.

„Ca să fie foarte clar: un guvern nou – majoritar, minoritar, de tranziție, de salvare națională sau de uniune națională – ÎNSEAMNĂ CĂ ACTUALUL PARLAMENT RĂMÂNE ÎN CONTINUARE. Dar cu actualul Parlament vom degrada în continuare și nu aveam nicio șansă să mergem înainte. Și să dezvoltăm această țară!”, a scris Litvinenco.

Ca să fie foarte clar: un guvern nou – majoritar, minoritar, de tranziție, de salvare națională sau de uniune națională…

Publicată de Sergiu Litvinenco pe Miercuri, 23 decembrie 2020

 

 

Liderul Partidului Democrat Pavel Filip a menționat că guvernul Chicu a demisionat după ce a aprobat mai multe decizii compromițătoare. Pe de altă parte, acesta a subliniat că următoarele acțiuni depind de Maia Sandu.

„Acest Guvern a aprobat toate schemele lui Dodon și Șor, apoi și-a dat demisia. Nu înainte de a înlocui toți secretarii de stat și șefii oficiilor teritoriale ale cancelariei de stat – cu prieteni ai lui Șor, Sergiu Sîrbu, Nichiforciuc și Andronachi. Pe ultima sută de metri, în ședința maraton de ieri, acest guvern a decis să îi îndeplinească un ultim hatâr lui Șor și să aprobe pentru el importul de medicamente neautorizate. (…) Acum mingea e pe terenul noului președinte”, a subliniat deputatul democrat.

Guvernul Chicu a plecat. Acest Guvern a aprobat toate schemele lui Dodon și Șor, apoi și-a dat demisia. Nu înainte de a…

Publicată de Pavel Filip pe Miercuri, 23 decembrie 2020

 

Deputatul Andrian Candu, liderul grupului parlamentar Pro Moldova, a calificat guvernul Chicu drept „istoria nefericită a țării”.

„PRO MOLDOVA a pledat mereu ca acesta să fie trimis în demisie pentru gafele și proasta guvernare. Oricât de mult nu și-ar cânta reciproc osanale, socialiștii au eșuat spectaculos în ultimul an. Au râvnit puterea și apoi au demonstrat că nu știu ce să facă cu aceasta. Rând pe rând pleacă și acest lucru e bine. Dar este momentul în care trebuie să ne gândim ce facem cu cei care rămân, adică cu locuitorii țării. Pe asta trebuie să ne concentrăm cât mai curând”, a scris parlamentarul.

Guvernul Chicu este istoria nefericită a țării. PRO MOLDOVA a pledat mereu ca acesta să fie trimis în demisie pentru…

Publicată de Andrian Candu pe Miercuri, 23 decembrie 2020

 

Iar foștii deputați din PDM, care ulterior au aderat la Pro Moldova, iar în prezent sunt neafiliați și fac parte din Platforma „Pentru Moldova”, alături de fracțiunea Partidului „ȘOR”, au calificat drept „atitudine iresponsabilă” gestul premierului Ion Chicu.

„Suntem îngrijorați de atitudinea iresponsabilă a actualului Guvern și a premierului Ion Chicu care astăzi, în discursul său, nu a menționat nimic despre o eventuală foaie de parcurs privind acțiunile viitoare. În pragul iernii, în plină pandemie de coronavirus și criză economică, pe fundalul protestelor agricultorilor, care cer cu disperare ajutor din partea statului și un plan concret de redresare a situației din domeniul agriculturii, țara riscă să intre în colaps”, se arată în comunicat.

DECLARAȚIA PLATFORMEI PARLAMENTARE „PENTRU MOLDOVA”

Platforma parlamentară „Pentru Moldova” a luat act de anunțul…

Publicată de Pentru Moldova pe Miercuri, 23 decembrie 2020

 

Deputatul socialist Grigore Novac a remarcat că începe o perioadă politică nouă și a dat de înțeles că toată atenția va fi asupra acțiunilor partidelor din opoziție.

„Acum începe o nouă etapă politică, chiar o să vedem ce vor mai striga cei din alianța PAS-PDM-PPDA-PRO MOLDOVA. În același timp, vom vedea și acțiunile lui Sandu, a agricultorilor etc”, a scris parlamentatul pe pagina sa de Facebook.

Premierul Ion Chicu a anunțat despre demisia Guvernului. Urmare a discuțiilor pe care Premierul Chicu le-a avut cu…

Publicată de Grigore Novac pe Miercuri, 23 decembrie 2020

Un mesaj de totalizare a publicat Boris Harea, consilierul lui Ion Chicu și responsabil de relațiile cu presa. Acesta a menționat că apreciază încrederea de care a beneficiat.

„Îmi vine greu să realizez unde mai pot aplica ritmul intens, alert uneori, cu implicare creativă a capacităților și în situații de force majore. Sarcini și termeni – să fii primul la prima oră, să fii cel mai bun pe parcursul zilei, să rămâi demn când recapitulezi și instruibil după erori. Toate acestea le-am perfecționat și toate le-am făcut nu din obligații, ci din bun simț pentru că în echipă dlui s-a muncit conștient și cu responsabilitate”, a scris acesta.

Într-adevăr, ceea ce ne unește este mult mai puternic, decât ceea ce ne desparte.

Discutam aseară în familie despre…

Publicată de Boris Harea pe Miercuri, 23 decembrie 2020

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: