Ministerul Apărării din România: Coloane de tehnică militară vor putea fi observate în mod frecvent pe timpul deplasărilor
Full Article 3 minutes read

Ministerul Apărării din România: Coloane de tehnică militară vor putea fi observate în mod frecvent pe timpul deplasărilor

Așa cum a declarat anterior pentru NM, Ministerul român al Apărării a publicat o declarație despre reapariția știrilor false cu privire la forțele aliate staționate în România.

Declarația instituției:

„Vă semnalăm o nouă știre falsă, postată pe diferite platforme online în România și în alte țări, care acreditează ideea că un convoi de vehicule militare americane s-ar deplasa din România către Ucraina. În filmarea pe care se bazează această dezinformare apar, într-adevăr, vehicule militare ale Armatei SUA. Acestea fac parte dintre cele dislocate de Regimentul 2 Cavalerie al SUA în Baza Mihail Kogalniceanu, la începutul acestui an.

Miercuri, 27 aprilie, vehiculele americane, însoțite, conform procedurilor naționale, de autospeciale ale Poliției Militare a Armatei României, s-au deplasat către Poligonul Babadag în vederea executării unor ședințe de tragere planificate anterior cu militari români și aliați.

Activitățile de instruire desfășurate de militarii țărilor aliate dislocați în țara noastră, în cadrul măsurilor de întărire a securității flancului estic al NATO au caracter curent, de aceea, astfel de coloane de tehnică militară, nu doar aparținând SUA, ci și Belgiei, Franței, Italiei, Marii Britanii sau Portugaliei vor putea fi observate în mod frecvent pe timpul deplasărilor dintre bazele de staționare și facilitățile de instruire în comun.

Reiterăm recomandarea de a verifica știrile apărute în spațiul virtual ce prezintă un vădit caracter alarmist prin instrumentele puse la dispoziție de către MApN în ceea ce privește informarea publicului atât pe site-ul oficial al instituției (în secțiunile „Comunicate de presă” și pe platforma „InfoRadar, dedicată combaterii dezinformării, https://inforadar.mapn.ro/„), cât și pe canalele oficiale din Social media.

Informații verificate și actualizate cu privire la activitățile desfășurate de militarii români și aliați pot fi găsite pe paginile oficiale de Internet ale MApN și ale marilor unitati din țară, precum și pe conturile deținute în rețelele de socializare ale structuror militare participante”.

***

Amintim că mai multe surse mass media rusești și ucrainene, dar și canale de Telegram, în dimineața de 28 aprilie,  au distribuit informații despre faptul că „din România în direcția frontierelor Moldovei și Ucrainei” s-ar deplasa o coloană de tehnică militară. De asemenea, sunt distribuite imagini care ar confirma informația.

Video a apărut pentru prima oară pe internet acum trei săptămâni și a fost publicată pe TikTok. Contactați de NM, reprezentanții Ministerului român al Apărării au dezmințit informația: „Suntem siguri că acest video este un fake și în curând vom publica pe site-ul Ministerului poziția oficială a instituției”.

Imagini în care apar presupuse deplasări de coloane de vehicule militare românești sau străine, drept „dovezi” ale mișcărilor de trupe în legătură cu situația din Ucraina, au apărut pe internet și în luna ianuarie. Și atunci, Ministerul român al Apărării a dezmințit informațiile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: