Ministerul Energiei: Republica Moldova își poate crește de 10 ori generarea de energie pe bază de biogaz
Full Article 2 minutes read

Ministerul Energiei: Republica Moldova își poate crește de 10 ori generarea de energie pe bază de biogaz

În prezent, puterea instalată a centralelor termoelectrice pe biogaz din Republica Moldova este de circa 6,8 MW. În același timp, Ministerul Energiei a alocat, până la finalul anul 2025, o cotă de 65 MW pentru instalațiile de cogenerare pe bază de biogaz, ceea ce înseamnă că generarea energiei pe baza acestui tip de combustibil alternativ poate fi crescută de 10 ori față de puterea actuală. Acest lucru a fost discutat, printre altele, în timpul unei întrevederi dintre secretarul de stat al Ministerului Energiei, Carolina Novac, și secretarul general al Fundației Federale pentru Mediu din Germania (DBU), Alexander Bonde. 

Potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Energiei, în cadrul întrevederii, Alexander Bonde a reiterat că Republica Moldova demonstrează „o transformare impresionantă” și dinamică a sectorului energetic și o intensă pregătire pentru integrarea în Uniunea Europeană. El a precizat că soluțiile energetice la nivel local se dezvoltă rapid, inclusiv în domeniul sustenabilității energetice.

La rândul său, Carolina Novac a subliniat că promovarea energiei regenerabile este una dintre prioritățile Ministerului Energiei, având în vedere obiectivele de a atinge neutralitatea climatică în anul 2050, dar și contribuția regenerabilelor la securitatea energetică a țării.

Comunitatea de afaceri din Moldova a valorificat până acum doar a 10-a parte din cotele alocate pentru generarea pe bază de biogaz, însă această tehnologie vine cu multiple beneficii – valorificarea energetică a deșeurilor, reducerea dependenței de importuri, a emisiilor de gaze cu efect de seră, generare de energie locală”, a menționat secretara de stat, Carolina Novac, potrivit comunicatului.

Potrivit ministerului Energiei, a fost alocată, până la sfârșitul anului 2025, o cotă de 410 MW pentru capacități de producere a energiei regenerabile, dintre care 65 MW pentru instalațiile de cogenerare pe bază de biogaz. Acestea pot fi dezvoltate în cadrul mecanismului de sprijin „tarif fix” și sunt distribuite după câteva tehnologii:

  • 35 MW, cogenerare prin valorificarea potențialului energetic al resturilor de origine animalieră, deșeurilor zootehnice, deșeurilor agricole, culturilor agricole, plantelor energetice, deșeurilor industriei alimentare, inclusiv a amestecului dintre acestea;

  • 20 MW, cogenerare prin valorificarea deșeurilor municipale solide;

  • 10 MW, cogenerare prin valorificarea deșeurilor municipale lichide/apelor reziduale.

Actualmente, puterea instalată a centralelor termoelectrice pe biogaz este de circa 6,8 MW.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: