Ministrul Educației confirmă: Pavaloi va fi demis, pentru că a fost numit fără concurs. Cine va conduce Direcția Educație din capitală
Full Article 4 minutes read

Ministrul Educației confirmă: Pavaloi va fi demis, pentru că a fost numit fără concurs. Cine va conduce Direcția Educație din capitală

La șefia Direcției generale educație, tineret și sport a Consiliului municipal Chișinău va fi numită Viorica Negrei. Aceasta va lua locul lui Andrei Pavaloi. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun. 

La emisiunea Rezoomat de la Rlive TV, Perciun a declarat că actuala șefă adjunctă a Direcției generale educație, tineret și sport îi va lua locul lui Andrei Pavaloi.

Propunerea e să numim tot din rândul directorilor adjuncți de la Direcția municipală. O să o numim pe doamna Negrei, care e la fel din echipa respectivă sau cel puțin în toată această perioadă a lucrat în Primărie alături de echipa primarului. Noi prin această schimbare nu ne propunem nimic altceva decât să aducem lucrurile în legalitate, asta este prioritatea noastră. (…) Candidaturile pe care le înaintăm sunt tot din rândul direcțiilor, sunt tot oamenii care au activat până acum în educație și de regulă în 10 cazuri sunt practic șefii adjuncți ai acestor direcții. Noi nu numim directori din afară sau… în primul rând legea nu ne permite. Legea spune că trebuie să numim oameni din direcțiile de învățământ și asta facem”, a menționat Perciun.

Ministrul a adăugat că „Pavaloi a fost numit printr-o dispoziție a primarului, în afara concursului”. „Putea să respecte prevederile legale la numire și atunci nu era nici o întrebare”, a conchis oficialul.

***

Parlamentul a aprobat pe 17 august 2023 un amendament propus de PAS care prevede că șefilor direcțiilor educație, care nu au fost numiți conform Codului Educației, li se va înceta de drept mandatul. Până la numirea unui nou șef de direcție conform regulamentului, interimatul pentru aceste funcții va fi asigurat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Deputatul PAS Eugen Sinchevici a declarat atunci că funcția de șef de direcție de învățământ era una politică și că scopul amendamentului este să motiveze consiliile raionale să organizeze concursuri de angajare.

Amendamentele PAS la Codul Educației au fost criticate de primarul de Chișinău, Ion Ceban, pe 21 august. Edilul a calificat modificările drept anticonstituționale. La câteva zile distanță, pe 8 septembrie, Ceban, alături de Vartanean, au depus o sesizare la Înalta Curte prin care au contestat constituționalitatea modificărilor operate de PAS la Codul Educației – sesizare declarată între timp inadmisibilă. După decizie, primarul Ion Ceban și membrii MAN au criticat din nou Ministerul Educației și au amenințat cu proteste, dacă proiectul va implementat.

Șeful Educație Chișinău, Andrei Pavaloi, care este membru al MAN, l-a acuzat pe ministrul Educației și partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate de ingerință în activitatea autorităților publice locale. Așa, spunea Pavaloi, guvernarea ar încerca să își „subjuge” sistemul educațional. Detalii – AICI. Contactat de NM, ministrul Educației, Dan Perciun, a spus că declarațiile reprezentanților MAN „sunt total deplasate”, inclusiv în lumina ultimei investigații jurnalistice, potrivit căreia lucrătorii din sistemul educațional din Chișinău ar fi fost implicați campania electorală a lui Ion Ceban pentru alegerile din noiembrie.

Pe 17 ianuarie 2024, Ministerul Educației raporta că în 10 raioane șefii direcțiilor de învățământ au fost numiți în conformitate cu cadrul legal și rămân în funcție (Taraclia, Călărași, Florești, Fălești, Criuleni, Leova, Strășeni, Nisporeni, UTAG, Ialoveni). În același timp, în alte 25 de raioane/municipii, aceștia au fost numiți contrar cadrului legal (fără concurs) sau pentru o perioadă nedeterminată de timp. „În aceste localități vor fi numiți în funcție șefi interimari până la organizarea unui concurs de angajare a conducătorilor subdiviziunilor”, preciza Ministerul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: