Ministrul Educației de la Chișinău a reacționat la discursul critic al elevei din România, la final de liceu 
Full Article 2 minutes read

Ministrul Educației de la Chișinău a reacționat la discursul critic al elevei din România, la final de liceu 

Ministrul Educației de la Chișinău Dan Perciun a reacționat la discursul elevei din România, care la ceremonia de absolvire a clasei a XII-a s-a plâns pe calitatea educației și a spus că școala a învățat-o să se conformeze și să mintă. Oficialul moldovean a declarat că sunt „școli diferite” și „experiențe diferite”. Totuși, a adăugat Perciun, „avem de lucru”. 

Pe 7 iunie, pe online a fost publicat discursul unei eleve din orașul român Ineu, tot ea – șefă de promoție. Tânăra a vorbit, la ceremonia de absolvire, despre experiența sa din perioada anilor de studii. Ea a spus că „în loc să fie un loc al învățării și dezvoltării, școala a devenit o sursă de frustrare și dezamăgire” și că a avut parte, alături de colegii ei, „de un sistem care ne-a învățat mai degrabă cum e să fim superficiali și ipocriți, decât să ne dezvoltăm etic și moral”. Mesajul fetei a fost apreciat de colegii săi, care l-au aplaudat și ovaționat.

Și în Republica Moldova mesajul a stârnit reacții. Iar ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun a spus, la o postare distribuită pe online, că sunt „școli diferite, experiențe diferite”.

„Unele extraordinare, altele mai proaste. Avem de lucru”, a adăugat oficialul moldovean.

Presa din România a scris că părinții tinerei cunoșteau despre intenția fiicei lor de a citi discursul. Ei au spus că au încurajat-o să îl spună. Ar fi apreciat mesajul fetei și directorul adjunct al instituției unde aceasta a învățat: „Iulia are dreptul de a manifesta, de a exercita dreptul la a-şi exprima în mod liber opinia. Îi dorim succes la Bacalaureat şi în continuare în ceea ce va dori să facă mai departe”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: