Minus 7,3 miliarde de lei în bugetul de stat. Când vor fi relaxate restricțiile pentru antreprenori
Full Article 3 minutes read

Minus 7,3 miliarde de lei în bugetul de stat. Când vor fi relaxate restricțiile pentru antreprenori

O relaxare a restricțiilor impuse agenților economici de Comisia pentru Situații Excepționale ar putea avea loc nu mai devreme de data de 28 aprilie. Anunțul a fost făcut de președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 7 aprilie. Șeful statului a precizat că decizia va fi luată în funcție de evoluția situației privind pandemia de COVID-19. De asemenea, Igor Dodon a menționat că economia va fi înregistra o reducere a Produsului Intern Brut de cel puțin 3%.

„Înțelegem că economia este în descreștere și toate țările sunt în regresie, iar asta va afecta și Republica Moldova. Va afecta și scăderea veniturilor la buget. Prognozăm reducerea PIB-ului cu 3%, ceea ce înseamnă o reducere a veniturilor planificate cu 7,3 miliarde de lei. Asta este varianta optimistă, poate fi și mai rău”, a anunțat Igor Dodon.

Șeful statului a spus că guvernul va face tot posibilul pentru a continua investițiile.

Banca Națională a luat decizia de a reduce rata de bază până la minimul istoric de 3,25%, cât și a rezervelor obligatorii ale băncilor comerciale până la 34%. Decizia va intra în vigoare pe 15 aprilie.

„Astfel, lichidități pe piața bancară sunt și vor fi suficiente. Vreau să îi preîntâmpin pe cei care vor să facă speculații pe piața valutară: deja v-ați ciocnit și ați înregistrat pierderi la sfîrșitul săptămânii trecute, când joi ați creat agitație pe piața valutară și ați ridicat cursul, iar vineri ați fost fost nevoiți să vindeți dolarul cu 30-40 de bănuți mai ieftin. Nu vă jucați cu speculații. Toate speculațiile artificiale vor fi și prin instrumente economice și nu doar, taxate foarte dur.  Banca Națională dispune de suficiente rezerve valutare pentru a menține stabilitatea, atât a monedei naționale cât și a sectorului bancar”, a spus Igor Dodon.

În ceea ce ține de securitatea alimentară și formarea prețurilor, președintele Igor Dodon a menționat că nu sunt motive pentru majorarea prețurilor, iar guvernul va sancționa producătorii care vor lua astfel de măsuri.

„Am avut mai multe ședințe, atât cu producătorii, cât și comercianții. Cu excepția câtorva produse, noi nu avem și nu vom avea dificit de produse alimentare în Republica Moldova. Nu există premise pentru mărirea prețurilor la produsele alimentare de primă necesitate”, a menționat Igor Dodon.

Președintele a menționat că unele țări au impus restricții la producerea anumitor crupe.

„Eu cred că poducătorii și rețelele de comerț nu vor majora prețurile. Guvernul monitorizează prețul la fiecare produs și vor sancționa destul de dur. Vom vedea cine și-a permis să speculeze pe nevoile oamenilor”, a spus Dodon.

Amintim că președintele Igor Dodon a anunțat astăzi că în Republica Moldova începe etapa de vârf a crizei povocate de pandemia de COVID-19.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: