facebook/Igor Dodon

„Republica Moldova este pregătită”. Dodon anunță că începe etapa de vârf a crizei provocate de COVID-19

Republica Moldova va trece astăzi, cel mai probabil, de pragul de 1000 de pacienți infectați cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de către președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 7 aprilie. Șeful statului a dat asigurări că sistemul medical este pregătit și dotat cu toate cele necesare pentru gestionarea.

„După cum cunoașteți, din start am evaluat împreună cu partenerii din OMS și experții din domeniul medical mai multe scenarii. Astăzi, cel mai probabil, vom intra în scenariul 4, cu mai multe de o mie de cazuri de persoane infectate. Odată ce intră în scenariul 4, ne vom pomeni în zona de vârf a pandemiei. Avem nevoie de medicamente, de medici și de utilaje medicale și spitale”, a explicat Igor Dodon.

La această etapă sunt implicate 27 de spitale și instituții spitalicești: de nivel național, regional și spitalele raionale. La fel, a fost creat un centru de triere în cadrul complexului expozițional Moldexpo. Șeful statului a menționat că în caz de necesitate, vor fi antrenate și alte locații care vor fi transformate în centre de triere.

În total, în domeniul public de sănătate sunt antrenați 12 537 de medici și 1869 în sectorul privat. Asistenți medicali sunt 22 955 la stat și 1522 la privat și peste 10 780 infirmiere. În total, sunt peste 45 de mii de lucrători medicali în gestionarea acestei pandemii.

„La această etapă dispunem de personal suficient pentru a face față etapei de vârf a crizei”, a dat asigurări Igor Dodon.

În ceea ce ține de medicamente, Igor Dodon spune că statul este asigurat cu medicamente pentru perioada următoare.

„Nu avem probleme în ceea ce ține de stocul de medicamente necesare. Se importă medicamente suplimentare pentru protocolul de tratare a COVID-ului din Ucraina și România”, a menționat șeful statului.

La fel, președintele a anunțat că personalul medical din prima linie este asigurat cu suficiente măști și echipamente de protecție.

„În timpul apropiat așteptăm loturi de ajutor umanitar din China (peste 3 tone), cât și din Turcia (măști, echipamente de protecție, viziere)”, a declarat președintele Igor Dodon.

De asemenea, președintele a spus că în spitalele de stat sunt circa 500 de ventilatoare pentru respirație dirijată. Acestora li se adugă alte „câteva sute” de ventilatoare din spitalele private.

„Am văzut în ultimele zile mesaje și critici din partea unor persoane internate în spital. Înțelegem că vreți condiții mai bune și nimeni nu are dreptul să vă critice. Dar haideți să recunoaștem că tot ce s-a întâmplat în ultimii ani a dus la situația pe care o avem în prezent. Vreau să amintesc unele forme de lichidare a spitalelor raionale, de fuzionare a spitalelor raionale. Au fost „mulți deștepti” care au venit cu astfel de idei”, a declarat Dodon.

Amintim că acum câteva zile, președintele Igor Dodon a propus un „moratoriu asupra discuțiilor politice din societate”. 

La final, președintele a avut un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Republica Moldova este pregătită de a face față următoarei etape, cu risc sporit. Dar depinde foarte mult de responsabilitatea fiecăruia dintre voi, stimați cetățeni. În următoarele zile vom trece și vom da testul nostru ca națiune. Vom demonstra cum putem face față unui pericol care ne afectează pe fiecare dintre noi. Eu sunt ferm convins că vom face față și vom trece acest test”, a conchis președintele.

Pe 17 martie în Republica Moldova a fost decretată stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. De la izbucnirea focarului, în țara noastră au fost înregistrate 965 de cazuri de infectare cu COVID-19. Din totalul numărului de cazuri înregistrate, 111 sunt de import, iar 854 – cu transmitere locală.

Cele mai multe cazuri depistate sunt în Chișinău (316), Ștefan Vodă (148) și Soroca (125).

Potrivit datelor prezentate în dimineața zilei de 7 aprilie, 21 de persoane au decedat, iar 40 de persoane au fost declarate vindecate.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UNIAN

Industria cărbunelui din Rusia, în criză? Peste 50 de întreprinderi s-au închis deja sau urmează să o facă

Ministrul adjunct rus al Energiei, Dmitri Islamov, a declarat că pe teritoriul Federației Ruse există 51 de întreprinderi din sectorul cărbunelui — mine și cariere — a căror activitate a fost deja oprită sau ar putea fi sistată în viitorul apropiat. Potrivit Ministerului Energiei, pierderile totale ale sectorului pentru perioada ianuarie–mai se ridică la 112,6 miliarde de ruble, iar până la sfârșitul anului ar putea ajunge la 300–350 de miliarde.

Potrivit The Insider, în Rusia există aproximativ 180 de companii din industria cărbunelui. Potrivit estimărilor agenției NKR, cei mai vulnerabili s-au dovedit a fi producătorii mici și mijlocii de cărbune cu potențial energetic, ale căror venituri au scăzut din cauza reducerii încasărilor din export. După interzicerea livrărilor către UE, volumele principale au fost redirecționate către piețele din China (40–45% din exporturi în 2023–2024), India (10–12%) și Turcia (10–15%), unde companiile sunt nevoite să concureze cu alți furnizori.

În luna mai, Guvernul țării a introdus măsuri de sprijin: amânarea plății impozitelor și a contribuțiilor de asigurări până în decembrie 2025, restructurarea datoriilor și programe de redresare financiară. Potrivit lui Islamov, 73 de întreprinderi au solicitat sprijin de stat.

Analiștii anticipează o consolidare a pieței: structurile mai mari ar putea absorbi companiile mai slabe. Partenerul coordonator al grupului Veta, Ilia Jarski, consideră că astfel de tranzacții sunt posibile dacă există acces la finanțare prin credite.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: