„Republica Moldova este pregătită”. Dodon anunță că începe etapa de vârf a crizei provocate de COVID-19
Full Article 4 minutes read

„Republica Moldova este pregătită”. Dodon anunță că începe etapa de vârf a crizei provocate de COVID-19

Republica Moldova va trece astăzi, cel mai probabil, de pragul de 1000 de pacienți infectați cu COVID-19. Anunțul a fost făcut de către președintele Igor Dodon, după ședința Consiliului Suprem de Securitate din 7 aprilie. Șeful statului a dat asigurări că sistemul medical este pregătit și dotat cu toate cele necesare pentru gestionarea.

„După cum cunoașteți, din start am evaluat împreună cu partenerii din OMS și experții din domeniul medical mai multe scenarii. Astăzi, cel mai probabil, vom intra în scenariul 4, cu mai multe de o mie de cazuri de persoane infectate. Odată ce intră în scenariul 4, ne vom pomeni în zona de vârf a pandemiei. Avem nevoie de medicamente, de medici și de utilaje medicale și spitale”, a explicat Igor Dodon.

La această etapă sunt implicate 27 de spitale și instituții spitalicești: de nivel național, regional și spitalele raionale. La fel, a fost creat un centru de triere în cadrul complexului expozițional Moldexpo. Șeful statului a menționat că în caz de necesitate, vor fi antrenate și alte locații care vor fi transformate în centre de triere.

În total, în domeniul public de sănătate sunt antrenați 12 537 de medici și 1869 în sectorul privat. Asistenți medicali sunt 22 955 la stat și 1522 la privat și peste 10 780 infirmiere. În total, sunt peste 45 de mii de lucrători medicali în gestionarea acestei pandemii.

„La această etapă dispunem de personal suficient pentru a face față etapei de vârf a crizei”, a dat asigurări Igor Dodon.

În ceea ce ține de medicamente, Igor Dodon spune că statul este asigurat cu medicamente pentru perioada următoare.

„Nu avem probleme în ceea ce ține de stocul de medicamente necesare. Se importă medicamente suplimentare pentru protocolul de tratare a COVID-ului din Ucraina și România”, a menționat șeful statului.

La fel, președintele a anunțat că personalul medical din prima linie este asigurat cu suficiente măști și echipamente de protecție.

„În timpul apropiat așteptăm loturi de ajutor umanitar din China (peste 3 tone), cât și din Turcia (măști, echipamente de protecție, viziere)”, a declarat președintele Igor Dodon.

De asemenea, președintele a spus că în spitalele de stat sunt circa 500 de ventilatoare pentru respirație dirijată. Acestora li se adugă alte „câteva sute” de ventilatoare din spitalele private.

„Am văzut în ultimele zile mesaje și critici din partea unor persoane internate în spital. Înțelegem că vreți condiții mai bune și nimeni nu are dreptul să vă critice. Dar haideți să recunoaștem că tot ce s-a întâmplat în ultimii ani a dus la situația pe care o avem în prezent. Vreau să amintesc unele forme de lichidare a spitalelor raionale, de fuzionare a spitalelor raionale. Au fost „mulți deștepti” care au venit cu astfel de idei”, a declarat Dodon.

Amintim că acum câteva zile, președintele Igor Dodon a propus un „moratoriu asupra discuțiilor politice din societate”. 

La final, președintele a avut un mesaj pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Republica Moldova este pregătită de a face față următoarei etape, cu risc sporit. Dar depinde foarte mult de responsabilitatea fiecăruia dintre voi, stimați cetățeni. În următoarele zile vom trece și vom da testul nostru ca națiune. Vom demonstra cum putem face față unui pericol care ne afectează pe fiecare dintre noi. Eu sunt ferm convins că vom face față și vom trece acest test”, a conchis președintele.

Pe 17 martie în Republica Moldova a fost decretată stare de urgență din cauza pandemiei de coronavirus. De la izbucnirea focarului, în țara noastră au fost înregistrate 965 de cazuri de infectare cu COVID-19. Din totalul numărului de cazuri înregistrate, 111 sunt de import, iar 854 – cu transmitere locală.

Cele mai multe cazuri depistate sunt în Chișinău (316), Ștefan Vodă (148) și Soroca (125).

Potrivit datelor prezentate în dimineața zilei de 7 aprilie, 21 de persoane au decedat, iar 40 de persoane au fost declarate vindecate.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: