Miros intens de fum, în mai multe zone din Chișinău. Explicația Agenției de Mediu și atenționare pentru femei însărcinate, copii
Full Article 4 minutes read

Miros intens de fum, în mai multe zone din Chișinău. Explicația Agenției de Mediu și atenționare pentru femei însărcinate, copii

În ultimele zile, în capitală, se simte un miros intens de fum. Potrivit Agenției de Mediu, concentrațiile de poluanți au înregistrat valori mai mărite ca de obicei. Instituția a îndemnat locuitorii Chișinăului să-și păstreze calmul și să se implice în lupta împotriva poluării aerului. Totodată, cetățenilor li s-a solicitat să evite folosirea focurilor de artificii sau a altor produse pirotehnice iar persoanele cu maladii cardiace sau pulmonare, copiii, femeile însărcinate și bătrânii – să-și scurteze plimbările în aer liber. 

Agenția de Mediu a comunicat, pe 31 decembrie, care este calitatea aerului în capitală de Revelion.

Instituția a declarat că, în ultimele zile ale anului 2023, în mai multe zone ale orașului Chișinău se simte un miros intens de fum, ceea ce crează un disconfort respirator locuitorilor capitalei.

În data de 28 decembrie au început a fi înregistrate concentrații orare semnificative ale poluanților de dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon, particule în suspensie (PM10), ce sunt monitorizați la stația automată de tip trafic. Pe parcursul zilelor de 29 și 30 decembrie, concentrațiile de poluanți au înregistrat valori mai mărite ca de obicei, însă s-au aflat în limitele stabilite, cu excepția particulelor în suspensie (PM10). Valoarea medie zilnică a concentrației de particule PM10 pentru 29 decembrie a constituit 89 µg/mᶾ, ceea ce reprezintă o depășire de circa 1,8 ori a valorii zilnice de referință de 50 µg/mᶾ. Iar la data de 30 decembrie s-a înregistrat o concentrație de 107 µg/mᶾ, cu o depășire de 2,1 ori a limitei de referință”, a comunicat Agenția.

Potrivit instituției, principala sursă de poluare o reprezintă emisiile de poluanți provenite din arderea combustibililor fosili și a celui alternativ (ulei uzat, cauciuc, deşeu din plastic, păcură) utilizați în activitatea industrială, în sistemele de încălzire/centralele termoelectrice, dar și în sectorul rezidențial care se încălzesc cu sobe.

În stratul atmosferic un conținut înalt de emisii este generat de asemenea și de transportul rutier cu motor diesel cu ardere internă, de circulația vehiculelor vechi, de uzura anvelopelor, în special în această perioadă a sărbătorilor de iarnă”, a adăugat Agenția de Mediu.

Autoritatea a precizat că din cauza ansamblului de factori meteorologici din aceste zile „emisiile din componența fumului resimțit se acumulează și se menține în stratul inferior al atmosferei, fiind cel mai aproape de suprafața pământului (până la 12 km înălțime)”.

Vremea fără precipitații și factorii meteorologici atestați, cum ar fi influența sectorului cald, vântul slab, formarea straturilor de reținere și ceața prognozată, au contribuit la majorarea poluanților în aer, ceea ce pot crea deficienţe respiratorii pentru oamenii, în special, cu boli cronice ale aparatului bronho-pulmonar”, a comunicat Agenția.

Potrivit instituției, pe 31 decembrie „nivelul de poluare a aerului în mun. Chișinău continuă să se mențină la un nivel ridicat, însă se observă o ușoară diminuare a concentrațiilor de poluanți monitorizați”.

Având în vedere că se înregistrează un nivel mai înalt de poluare a aerului, Agenția de Mediu îndeamnă cetățenii și fiecare locuitor al capitalei, să păstreze calmul și să se implice activ în lupta împotriva poluării aerului, pentru a putea beneficia de un aer mai curat și mai sănătos”, a declarat Agenția.

Autoritatea a îndemnat cetățenii să:

– evite folosirea focurilor de artificii, petardelor și a altor produse pirotehnice, în noaptea dintre ani, ce constituie o sursă periculoasă de poluare a ecosistemului;

– folosească, pe cât de mult posibil, mijloacele de transport publice;

– evite utilizarea deșeurilor de plastic, ulei și păcură la încălzirea încăperilor;

– scurteze plimbările și efortul fizic depus, în special, cetățenii care suferă de maladii cardiace sau pulmonare, copiii, femeile însărcinate și bătrânii, îndeosebi, în apropierea zonelor cu trafic rutier mare și aerisirea locuinţelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: