Mitropolia Basarabiei, după ce 2 preoți din Fălești și Glodeni au „migrat” de la Mitropolia Moldovei: „Așteptăm toți fiii să vină acasă”
Full Article 3 minutes read

Mitropolia Basarabiei, după ce 2 preoți din Fălești și Glodeni au „migrat” de la Mitropolia Moldovei: „Așteptăm toți fiii să vină acasă”

Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei salută aderarea a două biserici din Fălești și Glodeni la Patriarhia Română. Potrivit sursei, preoții celor două biserici, protoiereul Mitrofor Victor Țurcanu și protoiereul Mitrofor Ioan Mileac, sunt slujitori canonici ai Mitropoliei Basarabiei, iar gestul lor și al comunității din care fac parte este unul „drept, firesc și binecuvântat”. Episcopia îndeamnă preoții din Moldova, care nu sunt siguri dacă să părăsească Mitropolia Moldovei condusă de mitropolitul Vladimir, să o facă.

„Gestul comunităților „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, raionul Fălești și „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul Glodeni și a preoților parohi este unul drept, firesc și binecuvântat. (…) Anunțăm toți clericii și credincioșii, că PC Părinte Protoiereu Mitrofor Victor Țurcanu și PC Părinte Protoiereu Mitrofor Ioan Mileac sunt slujitori canonici ai Mitropoliei Basarabiei, iar sfintele slujbele oficiate de aceștia sunt valide”, anunță Episcopia de Bălți a Mitropoliei Basarabiei.

Episcopia precizează că sancționarea de către Mitropolia Moldovei a celor doi preoți, din Fălești și Glodeni, doar pentru că au trecut la Mitropolia Basarabiei, „este nulă și neavenită”.

„Episcopia de Bălți folosește această ocazie și-i îndemnă pe preoții, care mai șovăie să treacă la Mitropolia Basarabiei, (se știe că sunt mulți de aceștia), să facă acest pas, care este unul corect. (…) Mitropolia Basarabiei, unica Biserică canonică din acest spațiu, ca o mamă iubitoare, grijulie și răbdătoare își așteptă toți fiii înstrăinați să vină acasă”, mai menționează comunicatul citat.

***

Menționăm că tot mai mulți preoți continuă să părăsească Mitropolia Moldovei și să se alăture Mitropoliei Basarabiei. NewsMaker a povestit anterior despre confruntarea dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, „exodul” preoților și posibile scenarii de viitor.

La începutul lunii martie, Mitropolitul Moldovei, Vladimir, i-a trimit o scrisoare patriarhului României, Daniel, chemându-l să mijlocească dialogul cu Mitropolia Basarabiei, dar, în același timp, acuzându-l că-i corupe clericii, relatează Radio Europa Liberă.

Pe 12 martie, pe site-ul Mitropoliei Moldovei a fost publicată o analiză despre istoria existenței acesteia și legăturile cu biserica rusă. Tratatul este denumit drept „analiză juridică” și este semnat de „biroul de presă al Episcopiei de Ungheni și Nisporeni”. Documentarea începe cu secolul XIX și încearcă să demonstreze că Mitropolia Moldovei ar fi „Biserica Ortodoxă din spațiul Republicii Moldova”, iar Mitropolia Basarabiei – o structură religioasă „necanonică”, cu „acțiune prozelită, de tip sectar” și că nu există motive canonice pentru ca pe teritoriul Moldovei să existe două Biserici Ortodoxe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: