Mitropolia Moldovei, primarul Ion Ceban și mai mulți deputați au discriminat comunitatea LGBT? Ar putea fi acționați în judecată
Full Article 3 minutes read

Mitropolia Moldovei, primarul Ion Ceban și mai mulți deputați au discriminat comunitatea LGBT? Ar putea fi acționați în judecată

Organizaţia GENDERDOC-M, care militează pentru drepturile lesbienelor, gay-ilor, persoanelor bisexuale și transgen din Republica Moldova, a prezentat ultimele cauze câștigate de Centrul de Informații GENDERDOC-M la Consiliul pentru egalitate. Centrul se va adresa în instanța de judecată pentru a cere sancționarea lor.

GENDERDOC-M a câștigat cauza împotriva cafenelei „Scriitorii”. GDM a semnat un contract cu furnizorul de servicii pentru găzduirea evenimentului „Pride Park”, planificat pentru 18 iunie 2022. Cu două zile înainte de eveniment, GDM a fost contactat de un reprezentant al cafenelei pentru a ne informa că nu vor putea găzdui evenimentul, deoarece este organizat de „lesbiene și gay”, iar ei nu știau despre asta inițial. Au mai spus că a fost un apel de la Primărie prin care li s-ar fi comunicat că le va fi retrasă licența, dacă vor permite găzduirea evenimentului GDM.

Organizația a depus o plângere la Consiliul pentru Egalitate din Republica Moldova privind discriminarea directă în accesul la serviciile publice.

În o altă cauză sunt vizați câțiva deputați ai Parlamentului. Mai exact, la 16 iunie 2022, mai mulți deputați ai Partidului Politic „ȘOR” au organizat un flashmob cu instigare la discriminare a persoanelor LGBT și împotriva Marșului Pride, planificat pentru 19 iunie 2022. Vladimir Voronin, de la Partidul Comuniștilor, și Bogdan Țârdea, de la Partidul Socialiștilor, au făcut o declarație publică de instigare la discriminare a persoanelor LGBT și împotriva Marșului Pride.

De asemenea, GENDERDOC-M a câștigat o cauză împotriva Episcopului de Bălți și Fălești Marchel. La 12 iunie 2022, Marchel a făcut un apel deschis către autorități, parlamentari și societate, instigând la discriminarea persoanelor LGBT și împotriva Marșului Pride, planificat pentru 19 iunie 2022.

Totodată, o cauză identică a fost câștigată și împotriva Mitropoliei Moldovei. La 31 mai 2022, Mitropolia Moldovei a făcut un apel deschis către autorități, deputați și societate, instigând la discriminarea persoanelor LGBT și împotriva Marșului Pride, planificat pentru 19 iunie 2022.

Și primarul Ion Ceban poate fi sancționat pentru „discursul său instigator la ură”. GENDERDOC-M l-a acționat la Consiliul pentru Egalitate pentru declarații făcute pe 31 mai, 1, 13, 17, 20, 22 iunie 2022, instigând societatea la discriminarea persoanelor LGBT și împotriva Marșului Pride, programat pentru 19 iunie 2022.

Șeful Direcției Sănătate și Asistență Socială a municipiului Chișinău, Boris Gîlca, de asemenea ar putea fi sancționat. Acesta a făcut o postare pe Facebook, criticând Marșul Pride, desfășurat la 19 iunie 2022, instigând societatea la discriminarea persoanelor LGBT și susținând că este o rușine să organizezi un eveniment LGBT în aceeași zi în care medicii își sărbătoresc ziua profesională.

Mai mult, sub influența lui Boris Gîlca, Dinari Cojocari a făcut propriile declarații publice la 20 iunie 2022, în timpul ședinței Consiliului Municipal, folosind un limbaj vulgar. Cojocari a declarat că e o rușine să organizăm un eveniment LGBT în aceeași zi în care medicii își sărbătoresc ziua profesională și au instigat societatea la discriminarea persoanelor LGBT. Ședința a fost filmată live și putea fi privită de oricine.

Organizaţia GENDERDOC-M informează că următorul pas este adresarea în instanța de judecată pentru a cere sancționarea lor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: