Ședință nocturnă și legi votate în viteză. Sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă a fost declarată închisă (VIDEO)
Full Article 3 minutes read

Ședință nocturnă și legi votate în viteză. Sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă a fost declarată închisă (VIDEO)

Ședința plenară a parlamentului a fost reluată după ora 22:30. Deputații au examinat proiectul de lege privind bugetul de stat pentru 2021, bugetul asigurărilor sociale de stat pentru 2021 și fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală. Ulterior, speakerul parlamentului, Zinaida Grecianîi, a supus la vot încheierea sesiunii de toamnă-iarnă. Inițiativa a fost aprobată cu 56 de voturi.

UPDATE (23:19) Zinaida Grecianîi a precizat că legislativul se va întruni într-o ședință specială, pentru a dezbate moțiunea de cenzură asupra activității guvernului Chicu.

UPDATE (23:12) Legea privind bugetul de stat a fost aprobat cu 56 de voturi.

„Proiectul a fost aprobat. Toată lumea este liberă!”, a declarat Zinaida Grecianii. În calitate de președintă a parlamentului, propun să închidem astăzi sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă”. Inițiativa a fost aprobată cu 56 de voturi.

UPDATE (23:11) La ședință a venit și deputatul grupului Pro Moldova, Andrian Candu. Acesta a amintit de soarta Partidului Democrat care „a făcut multe greșei” și și-a avertizat colegii că vor repeta soarta acestuia.

UPDATE (23:04) Deputații din opoziție scandează „Rușine!”.

UPDATE (22:45) Deputatul Platformei DA Alexandr Slusari a ținut un discurs de la tribuna centrală.

„Azi asistăm la criminalizarea acestui sistem. Plahotniuc nici nu a plecat. Trei grupări criminale fac aceste ședințe la miez de noapte. Se votează cele mai importante legi privind politica bugetar-fiscală. Asistăm la ceva nemaipomenit, care nu a fost nici pe timpul lui Plahotniuc. Ce drept aveți să faceți ceea ce faceți acum? Să votați la ora 23:00? Sunt câteva sute de amendamente, trebuie discutate. Ce se întâmplă? Acest parlament trebuie dizolvat cât mai repede. Este mafiotizarea parlamentului”, a declarat Slusari.

UPDATE (22:43) PSRM a prezezentat un proiect de lege privind stațiunile balneare, climatice, balneo-climatice și tratamentului balnear și de recuperare. Legea prevede ca mun. Cahul, localitatea Vadul lui Vodă, comuna Fîrjauca (raionul Călărași), satul Cocieri (raionul Dubăsari) să dobândească statutul de stațiune balneară.

UPDATE (22:38) În sala de ședințe a intrat deputatul Platformei DA Alexandr Slusari.

UPDATE (22:37) Proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală a fost aprobat în lectura a II-a.

UPDATE (22:35) Deputații din PSRM și Platforma „Pentru Moldova” au aprobat în lectura a II-a proiectul legii asigurăii socialie pentru 2021.

Amintim că, acum puțin timp, Comisia economie, buget și finanțe s-a întrunit în ședință. Deputatul PAS Radu Marian s-a arătat indignat că nu a fost invitat, deși este membru supliant cu drept de vot.

Deputatul Partidului Democrat Dumitru Diacov a presupus, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, că majoritatea parlamentară urmează să încheie până la miezul nopții sesiunea parlamentară de toamnă-iarnă.

***

Deputații din PAS, Platforma DA, PDM și Pro Moldova au părăsit sala de ședințe după ce a fost citită moțiunea de cenzură asupra activității guvernului Chicu. Parlamentarii din PAS au precizat, însă, că vor reveni în sală atunci când vor fi dezbătute legile bugetar-fiscale pentru anul viitor.

În lipsa acestora, deputații PSRM și cei ai Platformei „Pentru Moldova”, din care face parte fracțiunea Partidului „ȘOR” și cei neafiliați, care au părăsit Pro Moldova, au aprobat mai multe proiecte de legi controversate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: