Moldova ar putea deveni stat candidat la UE în iunie? Răspunsul președintelui Consiliului European, aflat la Chișinău
Full Article 3 minutes read

Moldova ar putea deveni stat candidat la UE în iunie? Răspunsul președintelui Consiliului European, aflat la Chișinău

Președintele Consiliului European, Charles Michel, care întreprinde o vizită în Republica Moldova, a declarat că procesul de obținere al statutului de candidat al UE pentru Republica Moldova „este complex”. Cu toate acestea, el a spus că reprezentanții Consiliului European „vor putea transmite un semnal” cu privire la extinderea Uniunii Europene în următoarele două luni.

În cadrul unor declarații de presă alături de Maia Sandu, oficialul european a fost întrebat dacă Moldova și Georgia ar putea miza pe obținerea statutului de candidat în luna iunie și cum ar putea strica aceste planuri dacă se tensionează situația în Transnistria.

„Este un proces complex. Noi vrem să susținem eforturile Republicii Moldova pentru a realiza condițiile necesare pentru a participa în acest proiect politic. Este foarte clar că noi intenționăm să acționăm imediat pentru a consolida legăturile”, a comunicat oficialul.

Charles Michel a mai fost întrebat dacă Moldova ar putea să beneficieze de un proces mai rapid de integrare în UE, în condițiile unei noi realități geopolitice.

„Evident, în dependență de circumstanțe. Și pentru UE este important să aibă o viziune clară despre procesul de aderare. Aceasta este o dezbatere foarte dificilă din diferite considerente. Vedeți că UE este complex, apare și dreptul de veto. Uneori apar diferiți actori în UE cu dubii despre acest principiu referitor la dreptul de veto. Este important ca noi să ne clarificăm cum vrem să îmbunătățim felul în care luăm decizii la nivel UE și ce ne dorim pentru viitor. Este foarte clar că extinderea UE este un instrument politic pentru a clarifica ce viziuni avem pentru viitorul Europei”, a spus președintele Consiliului European.

„Eu sunt sigur că în următoarele două luni, vom putea în Consiliul European să transmitem un semnal despre viitorul pe care noi ni-l dorim în ceea ce ține extinderea Uniunii Europene”, a conchis oficialul.

***

Președinta Maia Sandu a anunțat, pe 3 martie, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în fața presei de către șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

Pe 11 aprilie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu anunța că țara noastră a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova. Lista de întrebări a fost înmânată oficialului moldovean de comisarul pentru vecinătate și extindere Olivér Várhelyi.

Autoritățile Republicii Moldova, pe 22 aprilie, au transmis prima parte a chestionarului completat de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost oferit de premierul Natalia Gavrilița ambasadorului UE la Chișinău, Janis Mazeiks.

Președinta Maia Sandu a declarat că 11 zile s-a lucrat la prima parte a chestionarului, iar între timp a ajuns și cea de-a doua parte a formularului. Prim-ministra a menționat că partea a doua a chestionarului va fi completată până la mijlocul lunii mai

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: