Moldova, din nou sub instabilitate atmosferică: ne așteaptă descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului 
Full Article 3 minutes read

Moldova, din nou sub instabilitate atmosferică: ne așteaptă descărcări electrice, grindină și intensificări ale vântului 

Joi, 13 iunie, în Republica Moldova sunt așteptate descărcări electrice, izolat puternice, cu pericol iminent de grindină. Vântul va sufla din sud-vest slab la moderat, cu unele intensificări. Informația a fost comunicată de reprezentanții Serviciului Hidrometerologic de Stat pe 12 iunie. 

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a raportat cum va fi timpul pe 12 iunie, începând cu ora 21:00 și până pe 13 iunie, la ora 21:00.

„Mâine se prevede o nouă serie de instabilitate atmosferică. Respectiv, pe arii extinse vor cădea averse însoțite de descărcări electrice, izolat puternice și local cu pericol iminent de grindină. Vântul va sufla din sud-vest slab la moderat, în timpul instabilității cu unele intensificări”, au comunicat reprezentanții Serviciului.

Potrivit instituției, în această perioadă temperaturile minime și maxime vor mai coborî ușor, oscilând noaptea între +14..+19°C. Ziua, temperaturile vor oscila între +22..+27°C.

***

Menționăm că începând cu ora 15:00, 11 iunie, și până la ora 02:00, 12 iunie, Republica Moldova a fost sub cod galben de instabilitate atmosferică, cu excepția părții de sud a țării. Au fost anunțate ploi de scurtă durată, însoțite de descărcări electrice, izolat averse puternice și grindină și intensificări ale vântului în rafale de până la 15-20 m/s.

În seara zilei de 11 iunie, în Republica Moldova s-au înregistrat precipitații abundente însoțite de vânt puternic. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a raportat că cel mai mult a intervenit în capitală, unde a deblocat 66 de arbori de pe trasee, curți, dar și autovehicule parcate. Din cauza unui arbore căzut, un bărbat a avut de suferit traumatisme pe strada Gheorghe Asachi, nr.23 din capitală. „Viața acestuia la moment este în afara oricărui pericol, fiind transportat de medici la spital”, a raportat Inspectoratul. Detalii AICI. Între timp, în capitală a fost declarată „Situație de forță majoră”. Potrivit edilului Ion Ceban, decizia a fost luată în cadrul Comisiei Situației Excepționale Chișinău. „Situația este gravă și rugăm cetățenii să fie atenți”, a menționat Ceban. Detalii AICI.

Două persoane au decedat în urma furtunii din seara zilei de 11 iunie. Un caz a fost înregistrat la Chișinău, al doilea – în stânga Nistrului. La Chișinău, pe strada Doina și Ion Aldea Teodorovici, a fost depistat cadavrul unei copile în vârstă de 12 ani. Potrivit oamenilor legii, copila a fost lovită de un copac. Detalii AICI. Iar la Dubăsari o creangă a căzut peste un cort, în rezultat un bărbat de 36 de ani a murit. Cazul a avut loc în satul Harmațca, în timp ce mai multe familii se odihneau pe malul Nistrului. Presa a scris că bărbatul care și-a pierdut viața este regizorul Arcadie Spoială. Detalii AICI.

La întrebarea NewsMaker dacă consecințele intemperiilor din data de 11 iunie sunt caracteristice codului galben sau trebuia să fie un nivel mai înalt de avertizare, cum ar fi cel portocaliu, reprezentanții Serviciului Hidrometeorologic de Stat au declarat că ploaia și intensitatea vântului s-au încadrat în codul anunțat, iar o avertizare la nivel mai înalt nu ar fi fost oportună. Astfel, Serviciul a evidențiat că nu a greșit atunci când a emis „cod galben de instabilitate atmosferică” pentru ziua de 11 iunie. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: