Igor Cecan / NewsMaker

Moldova începe screeningul pe agricultură cu Comisia Europeană: „Capitolul are relevanță strategică”

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) începe luni, 2 iunie, la Bruxelles, sesiunile de screening desfășurate împreună cu Comisia Europeană pentru evaluarea gradului de pregătire a Republicii Moldova pentru aderarea la UE în domeniile agricultură și dezvoltare rurală, siguranță alimentară, pescuit și acvacultură.

Potrivit unui comunicat al Ministerului, screening-ul pentru capitolele coordonate de MAIA debutează cu Capitolul 13 – Pescuit și acvacultură. 

„Capitolul are relevanță strategică pentru angajamentul ferm al Republicii Moldova în gestionarea durabilă a resurselor acvatice, consolidarea securității alimentare și stimularea dezvoltării economice în comunitățile rurale care depind direct de sectorul pescuitului și acvaculturii, precum și reglementarea pieței comune și combaterea pescuitului ilegal”, se menționează în comunicatul instituției.

În cadrul procesului de aliniere legislativă la acquis-ul comunitar, urmează a fi revizuite și transpuse cca 20 de acte legislative ale Uniunii Europene. Însă, potrivit Ministerului Agriculturii, prioritățile imediate includ finalizarea Programului național de acvacultură și instituirea unui sistem eficient de control pentru a preveni importurile de produse pescărești provenite din activități de pescuit ilegal, neraportat și nereglementat.

Ina Butucel, secretar general de stat adjunct al MAIA care coordonează grupul ministerial responsabil de dialogul cu Comisia Europeană, a subliniat că demararea sesiunilor de screening „marchează tranziția Ministerului către o etapă avansată de dialog cu instituțiile europene în cadrul procesului de integrare europeană”. Aceste sesiuni preced formularea poziției Republicii Moldova și a Comisiei Europene cu privire la perspectivele de aderare în domeniile agricultură și dezvoltare rurală, siguranță alimentară, pescuit și acvacultură.

„În acest context, sesiunile de evaluare reprezintă un moment esențial pentru pregătirea negocierilor de aderare, desfășurate în consultare cu asociațiile de profil, pentru definirea unei poziții naționale consolidate, inclusiv în ceea ce privește negocierea condițiilor de aderare și a perioadelor de tranziție pentru subiectele sensibile din sectorul agro-industrial”, subliniază Ministerul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Performanță pentru Moldova la Olimpiada Internațională de Fizică: elevii au obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două medalii de argint și două mențiuni de onoare în cadrul Olimpiadei Internaționale de Fizică ce s-a desfășurat în Paris, Franța, în perioada 17 – 25 iulie 2025.

Potrivit Ministerului Educației și Cercetării, medaliați cu argint sunt Alex Secrieru și Darius Graur, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de Victor Sandu, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Durlești, Chișinău, și Vadim Arhip, elev la Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza” din Chișinău.

În cadrul celei de-a 55-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Fizică au participat 406 elevi din 87 de țări, Republica Moldova fiind reprezentată de 5 elevi și 2 profesori:

  • Darius Graur, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Alex Secrieru, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Victor Sandu, elev în clasa a X-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Cristian Sochirca, elev în clasa a XI-a, Instituția Privată de Învățământ Liceul Teoretic „Orizont”, Durlești, mun. Chișinău;
  • Vadim Arhip, elev în clasa a XII-a, Instituția Publică Liceul Teoretic „Alexandru Ioan Cuza”, mun. Chișinău;
  • Cârlig Sergiu, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul echipei;
  • Serghei Bâzgan, doctor în științe fizice, Institutul de Fizică Aplicată, Universitatea de Stat din Moldova, conducătorul adjunct al echipei.
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: