Moldova își ia adio, oficial, de la Adunarea Interparlamentară a CSI din februarie 2024. Moscova: „Pentru noi nu e nicio pierdere”
Full Article 2 minutes read

Moldova își ia adio, oficial, de la Adunarea Interparlamentară a CSI din februarie 2024. Moscova: „Pentru noi nu e nicio pierdere”

Procedura de ieșire a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) se va finaliza pe 8 februarie 2024. Din aceiași zi, țara noastră va înceta să mai fie membru al acestui organ al CSI. Informațiile au fost confirmate de președintele Consiliului Federal al Rusiei, Valentina Matvienko, în cadrul unor declarații de presă din 17 noiembrie.

După declarația de retragere a Moldovei din Adunarea Interparlamentară, procedura se va încheia pe 8 februarie, iar din 8 februarie, oficial, Moldova nu va mai fi membră a Adunării Interparlamentare a CSI. Pentru asambleea noastră nu e nicio pierdere. Asambleea continuă să funcționeze. Aceasta este, desigur, o pierdere uriașă pentru Moldova însăși”, a spus Matvienko, potrivit octagon.media.

Amintim că, pe 15 mai 2023, președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat despre decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea Interparlamentară a CSI. Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a comunicat Grosu.

***

Menționăm că, la sfârșitul anului trecut, Republica Moldova și-a suspendat participarea la reuniunile periodice ale Comunității Statelor Independente. Ulterior, autoritățile de la Chișinău au demarat un amplu proces de denunțare a mai multor acorduri semnate în cadrul organizației. În total, Republica Moldova are încheiate circa 400 de acorduri cu CSI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: