Moldova, mai aproape de UE: Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare până la finalul anului 2023
Full Article 2 minutes read

Moldova, mai aproape de UE: Parlamentul European cere începerea negocierilor de aderare până la finalul anului 2023

Parlamentul European (PE) cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023, după îndeplinirea celor nouă recomandări enunțate de Comisia Europeană. O rezoluție în acest sens a fost adoptată de PE, cu  555 de voturi pentru, 49 împotrivă și 26 de abțineri, anunță eurodeputatul Siegfried Mureșan.

„Votul arată că integrarea europeană a Republicii Moldova se bucură de sprijinul europarlamentarilor din toate colțurile Europei și din toate grupurile politice proeuropene”, anunță eurodeputatul Siegfried Mureșan.

Astfel, Parlamentul European cere, în rezoluția adoptată, ca instituțiile europene să crească ajutorul financiar și tehnic acordat Republicii Moldova în următoarea perioadă, atât pentru implementarea reformelor necesare integrării europene și adoptarea de noi de măsuri de sprijin pentru oameni, cât și pentru combaterea dezinformării, manipulării și a celorlalte forme hibride de agresiune din partea Federației Ruse.

Totodată, Parlamentul European cere liberalizarea totală a comerțului dintre Uniunea Europeană și Moldova și integrarea graduală a Republicii Moldova în Piața Unica a UE.

„Adoptând aceste măsuri comerciale cât mai repede, ne asigurăm că cetățenii Republicii Moldova vor simți mai repede beneficiile integrării europene, înainte de aderarea propriu-zisă la Uniunea Europeană”, se mai arată în mesajul lui Siegfried Mureșan.

Reamintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie 2022. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nou recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: