Moldova, nevoită să cumpere energie electrică din România la un preț pipărat. Spînu: există riscul de deconectări masive
Full Article 3 minutes read

Moldova, nevoită să cumpere energie electrică din România la un preț pipărat. Spînu: există riscul de deconectări masive

În Republica Moldova există riscul unor deconectări „masive” de energie electrică. Avertizarea a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în seara de 24 octombrie. Oficialul a precizat că, din cauza deficitului înregistrat, Moldova a fost nevoită să cumpere astăzi energie electrică din România, la un preț între 190 și 348 EUR/MW, comparativ cu circa 70 USD/MWh – prețul mediu ponderat pentru luna octombrie.

„Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00. Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine. Vom avea iarăși un deficit. Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin”, a accentuat ministrul.

Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MW, comparativ cu circa 70 USD/MWh cât achitata țara anterior, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Anterior, secretarul de stat în domeniul energetic, Constantin Borosan a precizat că, pe 24 octombrie, Centrala de la Cuciurgan a livrat malului drept circa 38% și nu 27% din energia electrică pe care o produce. Într-un interviu pentru Moldova 1, el a precizat că acest lucru a fost posibil, întrucât Moldovagaz a alocat mai mult gaz pentru Centrală din stânga Nistrului. În același timp, oficialul a confirmat că restul energiei necesare pentru țară a fost importat din România.

„Începând cu 7 dimineața, când consumul crește brusc și intrăm în vârful de dimineață, pe care deja l-am depășit, acest deficit a fost acoperit prin furnizarea de urgență din sistemul energetic din România. Operatorul de transport „Moldelectrica” s-a adresat, luni, 24 octombrie, către „Transelectrica” din România pentru furnizarea energiei. În cazul în care nu este suplinit acest deficit sistemul energetic este în dezechilibru. De la 7 dimineaţa și până acum mizăm pe această modalitate de acoperire a deficitului fără a decurge la deconectări”.

Autoritățile caută surse care vor putea acoperi consumul de energie a țării, mai spune Constantin Borosan. Fiind întrebat de ce Centralei de la Cuciurgan nu îi este livrată materie primă, precum cărbune, păcură, oficialul a răspuns:

„Noi am efectuat calcule, trebuie să fim conștienți despre ce infrastructură vorbim. Trebuie să amintim despre modalitatea de livrare a acestor materii prime. Același combustibil este calea ferată. Din partea Ucrainei a fost explodat un pod de cale ferată, care făcea posibilă livrarea de combustibil către Centrală. Sunt anumite constrângeri logistice. Astăzi toată infrastructura feroviară asigură livrarea păcurii către Chișinău”, a menționat el.

Reamintim că începând cu 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră are deficit de energie electrică. Centrala de la Cuciurgan a anunțat că reduce livrările de energie către malul drept cu aproape 50%, urmând să primim doar 27 la sută din necesarul țării. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat stare de urgență în domeniul economic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: