cdn.hswstatic.com

Moldova, nevoită să cumpere energie electrică din România la un preț pipărat. Spînu: există riscul de deconectări masive

În Republica Moldova există riscul unor deconectări „masive” de energie electrică. Avertizarea a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în seara de 24 octombrie. Oficialul a precizat că, din cauza deficitului înregistrat, Moldova a fost nevoită să cumpere astăzi energie electrică din România, la un preț între 190 și 348 EUR/MW, comparativ cu circa 70 USD/MWh – prețul mediu ponderat pentru luna octombrie.

„Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00. Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine. Vom avea iarăși un deficit. Este un preț mare? Da, este un preț mare. Dar dacă economisim putem să plătim mai puțin”, a accentuat ministrul.

Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MW, comparativ cu circa 70 USD/MWh cât achitata țara anterior, a precizat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu.

Anterior, secretarul de stat în domeniul energetic, Constantin Borosan a precizat că, pe 24 octombrie, Centrala de la Cuciurgan a livrat malului drept circa 38% și nu 27% din energia electrică pe care o produce. Într-un interviu pentru Moldova 1, el a precizat că acest lucru a fost posibil, întrucât Moldovagaz a alocat mai mult gaz pentru Centrală din stânga Nistrului. În același timp, oficialul a confirmat că restul energiei necesare pentru țară a fost importat din România.

„Începând cu 7 dimineața, când consumul crește brusc și intrăm în vârful de dimineață, pe care deja l-am depășit, acest deficit a fost acoperit prin furnizarea de urgență din sistemul energetic din România. Operatorul de transport „Moldelectrica” s-a adresat, luni, 24 octombrie, către „Transelectrica” din România pentru furnizarea energiei. În cazul în care nu este suplinit acest deficit sistemul energetic este în dezechilibru. De la 7 dimineaţa și până acum mizăm pe această modalitate de acoperire a deficitului fără a decurge la deconectări”.

Autoritățile caută surse care vor putea acoperi consumul de energie a țării, mai spune Constantin Borosan. Fiind întrebat de ce Centralei de la Cuciurgan nu îi este livrată materie primă, precum cărbune, păcură, oficialul a răspuns:

„Noi am efectuat calcule, trebuie să fim conștienți despre ce infrastructură vorbim. Trebuie să amintim despre modalitatea de livrare a acestor materii prime. Același combustibil este calea ferată. Din partea Ucrainei a fost explodat un pod de cale ferată, care făcea posibilă livrarea de combustibil către Centrală. Sunt anumite constrângeri logistice. Astăzi toată infrastructura feroviară asigură livrarea păcurii către Chișinău”, a menționat el.

Reamintim că începând cu 24 octombrie, din cauza atacurilor Rusiei asupra sistemului electroenergetic al Ucrainei și a reducerii volumelor de gaz de către Gazprom, țara noastră are deficit de energie electrică. Centrala de la Cuciurgan a anunțat că reduce livrările de energie către malul drept cu aproape 50%, urmând să primim doar 27 la sută din necesarul țării. Autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol au anunțat stare de urgență în domeniul economic.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

ALDE, admis în cursa pentru parlamentare, în ciuda problemelor privind validarea conducerii. Spătaru: „Un partid curat începe cu liste curate”

În ciuda problemelor de organizare internă, anunțate anterior de lidera Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, formațiunea se regăsește pe lista celor 25 de partide admise oficial de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru participarea la alegerile parlamentare din 28 septembrie.

Pe 9 iulie, Spătaru avertiza că ALDE riscă să fie exclus din cursă din cauza dificultăților privind validarea conducerii, întrucât listele nominale trebuiau transmise către CEC până la data de 14 iulie.

Pe 15 iulie, după ce CEC a prezentat lista partidelor care pot participa la alegeri, Arina Spătaru a făcut o postare în care a subliniat dificultățile prin care a trecut formațiunea în procesul de reorganizare:

„Când am preluat conducerea partidului, am găsit un ALDE amorțit, cu structuri formale, liste pline cu nume fără chip, fără contabilitate corectă , cu contracte ne anulate la timp – un partid folosit în trecut ca instrument personal, nu ca forță democratică vie”, a declarat fosta deputată.

Lidera ALDE spune că a lansat o reformă internă, prin care a verificat câți membri activi are formațiunea în realitate și câte organizații teritoriale funcționează efectiv.

„Am înțeles că, după deconspirarea publică a planurilor lui Șor, mulți lideri falși vor dispărea. Unii nu vor înțelege ce a fost cu investigația sub acoperire, alții vor fugi pentru că au luat bani din plic. În astfel de circumstanțe să pun lucrurile în ordine, să dau sens implicării politice șiși să redau oamenilor încrederea că aici fiecare membru contează cu adevărat a fost o provocare pentru mine”, a mai afirmat Spătaru.

Amintim că pe 9 iulie, Arina Spătaru, lidera Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), anunța public că formațiunea riscă să nu fie admisă în cursa electorală din cauza neîntrunirii cvorumului necesar pentru aprobarea noii conduceri – mai exact, a componenței Consiliului Politic Național.

Potrivit cerințelor legale, toate partidele care doresc să participe la alegerile parlamentare trebuie să prezinte Agenției Servicii Publice, până la începutul perioadei electorale, lista completă și nominală a membrilor organelor de conducere. În lipsa acestor date, Comisia Electorală Centrală poate refuza admiterea în alegeri.

Spătaru a lansat atunci un apel urgent către membrii partidului să se mobilizeze, atrăgând atenția că miza este dreptul legitim de participare în alegeri: „Dacă nu ne mobilizăm imediat, ALDE riscă să piardă dreptul de a participa la alegeri fără drept de contestație”.

Pe 14 iulie, CEC a publicat lista partidelor politice care au dreptul să participe la alegerile parlamentare din 28 septembrie, în baza informațiilor furnizate de Agenția Servicii Publice (ASP). Potrivit CEC, 25 de formațiuni politice întrunesc condițiile legale necesare pentru a intra în cursa electorală. Printre acestea se numără și Partidul „Inima Moldovei”, condus de fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, precum și Partidul „Moldova Mare”, fondat de fosta procuroare Victoria Furtună. Pe de altă parte, partidele „Șansă” și „Renaștere”, membre ale blocului „Victorie”, afiliat fugarului Ilan Șor, nu se regăsesc pe lista publicată de CEC.

Totodată, în lista partidelor eligibile se numără și Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), lidera căruia, Arina Spătaru, a lucrat sub acoperire în anchetarea unui dosar penal împotriva lui Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda bancară”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: