Moldova non grata. În anul 2018, numărul străinilor „ingrați” a crescut tocmai de 6 ori. Infografic

În anul 2018, autoritățile Moldovei au declarat „persona non grata” și au expulzat din țara noastră 599 de persoane. Acest indicator este de șase ori mai mare decât numărul celor expulzați în anul precedent și a devenit cel mai mare din ultimii nouă ani. Despre aceasta se menționează într-un studiu despre respectarea drepturilor persoanelor străine și ale solicitanților de azil, care se află în Moldova în grija statului.

Studiul a fost efectuat de către Oficiul Avocatului Poporului și Centrul de Drept al Avocaților și a fost prezentat la 17 decembrie.

În studiu este prezentată o statistică a deciziilor despre declararea cetățenilor străini „persona non grata”. S-a constatat că în anul 2018, autoritățile Moldovei au declarat „persona non grata” și au expulzat din țară 599 de persoane. Acest indicator a depășit de șase ori datele din anul precedent. În anul 2017, din Moldova au fost expulzate 93 de persoane.

Indicatorul din 2018 a devenit unul record din ultimii nouă ani.

În primele opt luni ale anului 2019 (conform datelor de la 1 august), 30 de oameni au fost declarați „persona non grata”.

În cadrul prezentării studiuluii, Oleg Palii, directorul Centrului de Drept al Avocaților, a menționat că în practica sa au fost cazuri în care Serviciul Informații și Securitate (SIS) lua decizia cu privire la declararea persoanelor „ingrate”, până autoritățile examinau cererea persoanei de acordare a azilului sau imediat după ce persoanei în cauză îi era refuzată acordarea azilului. Potrivit afirmațiilor sale, acestor persoane nu le-a fost oferită posibilitatea de a contesta decizia sau de a stopa acțiunea acesteia, așa cum prevede Legea despre azil.

Palii a mai remarcat că în unele cazuri, cetățenii străini au fost declarați „persona non grata” pentru a ascunde extrădarea sau „transmiterea ilegală de persoane”. Potrivit lui, cazul de cea mai mare rezonanță este expulzarea profesorilor turci, angajați ai rețelei de licee moldo-turce „Orizont”. Aceștia au fost expulzați din Moldova la 6 septembrie 2018, fără respectarea vreunei proceduri legale. Ei toți au ajuns în închisori din Turcia și s-au ales cu termene de detenție de până la 12 ani.

De menționat că potrivit procedurii, dacă un cetățean străin este declarat „persona non grata” din considerente de securitate națională, instituțiile de profil nu sunt obligate să indice motivele deciziilor lor, iar dreptul persoanei de a se afla pe teritoriul țării încetează imediat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: