În anul 2018, autoritățile Moldovei au declarat „persona non grata” și au expulzat din țara noastră 599 de persoane. Acest indicator este de șase ori mai mare decât numărul celor expulzați în anul precedent și a devenit cel mai mare din ultimii nouă ani. Despre aceasta se menționează într-un studiu despre respectarea drepturilor persoanelor străine și ale solicitanților de azil, care se află în Moldova în grija statului.
Studiul a fost efectuat de către Oficiul Avocatului Poporului și Centrul de Drept al Avocaților și a fost prezentat la 17 decembrie.
În studiu este prezentată o statistică a deciziilor despre declararea cetățenilor străini „persona non grata”. S-a constatat că în anul 2018, autoritățile Moldovei au declarat „persona non grata” și au expulzat din țară 599 de persoane. Acest indicator a depășit de șase ori datele din anul precedent. În anul 2017, din Moldova au fost expulzate 93 de persoane.
Indicatorul din 2018 a devenit unul record din ultimii nouă ani.
În primele opt luni ale anului 2019 (conform datelor de la 1 august), 30 de oameni au fost declarați „persona non grata”.
În cadrul prezentării studiuluii, Oleg Palii, directorul Centrului de Drept al Avocaților, a menționat că în practica sa au fost cazuri în care Serviciul Informații și Securitate (SIS) lua decizia cu privire la declararea persoanelor „ingrate”, până autoritățile examinau cererea persoanei de acordare a azilului sau imediat după ce persoanei în cauză îi era refuzată acordarea azilului. Potrivit afirmațiilor sale, acestor persoane nu le-a fost oferită posibilitatea de a contesta decizia sau de a stopa acțiunea acesteia, așa cum prevede Legea despre azil.
Palii a mai remarcat că în unele cazuri, cetățenii străini au fost declarați „persona non grata” pentru a ascunde extrădarea sau „transmiterea ilegală de persoane”. Potrivit lui, cazul de cea mai mare rezonanță este expulzarea profesorilor turci, angajați ai rețelei de licee moldo-turce „Orizont”. Aceștia au fost expulzați din Moldova la 6 septembrie 2018, fără respectarea vreunei proceduri legale. Ei toți au ajuns în închisori din Turcia și s-au ales cu termene de detenție de până la 12 ani.
De menționat că potrivit procedurii, dacă un cetățean străin este declarat „persona non grata” din considerente de securitate națională, instituțiile de profil nu sunt obligate să indice motivele deciziilor lor, iar dreptul persoanei de a se afla pe teritoriul țării încetează imediat.