Moldova nu va denunța acorduri cu CSI în domeniul agriculturii. Bolea: „Ar aduce un prejudiciu mare”
Full Article 2 minutes read

Moldova nu va denunța acorduri cu CSI în domeniul agriculturii. Bolea: „Ar aduce un prejudiciu mare”

Republica Moldova nu a denunțat și nici nu va denunța acordurile cu CSI în domeniul agriculturii. Declarația a fost făcut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive. Oficialul susține că o eventuală denunțare ar prejudicia semnificativ fermierii moldoveni.   

„Noi nu am denunțat nimic pe domeniul agriculturii. La noi acordurile sunt bazate pe certificatele fitosanitare, pe recunoașterea certificatelor, pe multe alte lucruri extrem de tehnice, din acest considerent, noi nu am făcut absolut nici un pas în acest sens. (…) Absolut, asta ar aduce un prejudiciu mare pentru agricultorii din Moldova. Să nu uităm că noi suntem importatori de îngrășăminte”, a declarat ministrul Agriculturii.

Vicepremierul susține că denunțarea acordurilor cu CSI și ieșirea propriu-zisă din acestea este un proces de lungă durată, care poate dura, inclusiv, ani de zile. Oficialul a adus exemplu Ucrainei, care ar fi demarat procesul de denunțare a acordurilor cu CSI încă acum șase ani.

„Procesele sunt extrem de lungi. Presupun semnarea de tratate și acorduri bilaterale cu celelalte state membre ale CSI. Vorbim despre un amplu proces de semnare de tratate și acorduri bilaterale cu țările membre și ele trebuie începute de Ministerul de Externe. Este un proces amplu, care poate dura ani de zile. Pe domeniul agriculturii lucruri rămân așa cum sunt”, a mai spus Vladimir Bolea.

Precizăm că președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat pe 15 mai că a luat decizia a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a conchis Grosu.

Declarațiile speakerului au fost criticate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar și Moscova. În timp ce socialiștii susțin că Moldova „nu va supraviețui fără CSI” și anunță că lansează o campanie la nivel național pentru păstrarea calității de membru al țării noastre în CSI, Kremlinul a catalogat decizia Chișinăului drept „un joc politic”, în favoarea Occidentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: