Andrei Mardari / NewsMaker

Moldova nu va denunța acorduri cu CSI în domeniul agriculturii. Bolea: „Ar aduce un prejudiciu mare”

Republica Moldova nu a denunțat și nici nu va denunța acordurile cu CSI în domeniul agriculturii. Declarația a fost făcut de ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive. Oficialul susține că o eventuală denunțare ar prejudicia semnificativ fermierii moldoveni.   

„Noi nu am denunțat nimic pe domeniul agriculturii. La noi acordurile sunt bazate pe certificatele fitosanitare, pe recunoașterea certificatelor, pe multe alte lucruri extrem de tehnice, din acest considerent, noi nu am făcut absolut nici un pas în acest sens. (…) Absolut, asta ar aduce un prejudiciu mare pentru agricultorii din Moldova. Să nu uităm că noi suntem importatori de îngrășăminte”, a declarat ministrul Agriculturii.

Vicepremierul susține că denunțarea acordurilor cu CSI și ieșirea propriu-zisă din acestea este un proces de lungă durată, care poate dura, inclusiv, ani de zile. Oficialul a adus exemplu Ucrainei, care ar fi demarat procesul de denunțare a acordurilor cu CSI încă acum șase ani.

„Procesele sunt extrem de lungi. Presupun semnarea de tratate și acorduri bilaterale cu celelalte state membre ale CSI. Vorbim despre un amplu proces de semnare de tratate și acorduri bilaterale cu țările membre și ele trebuie începute de Ministerul de Externe. Este un proces amplu, care poate dura ani de zile. Pe domeniul agriculturii lucruri rămân așa cum sunt”, a mai spus Vladimir Bolea.

Precizăm că președintele Parlamentului Igor Grosu a anunțat pe 15 mai că a luat decizia a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Potrivit speakerului, retragerea Moldovei din CSI este un prim pas, urmând a fi evaluați și alți pași în acest sens: „CSI este o organizație creată de Rusia. (…) Noi nu mai putem sta la o masă de discuție cu un stat agresor”, a conchis Grosu.

Declarațiile speakerului au fost criticate de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar și Moscova. În timp ce socialiștii susțin că Moldova „nu va supraviețui fără CSI” și anunță că lansează o campanie la nivel național pentru păstrarea calității de membru al țării noastre în CSI, Kremlinul a catalogat decizia Chișinăului drept „un joc politic”, în favoarea Occidentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Pensia de întreținere a copilului: Guvernul vrea să împiedice eschivarea plății de către părinții din străinătate

Guvernul Republicii Moldova propune aderarea la Convenția de la Haga din 2007 privind obținerea pensiei de întreținere în străinătate. Despre această inițiativă a anunțat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Potrivit acestuia, măsura vine să sprijine familiile și copiii care nu reușesc să obțină pensia de la părinții plecați peste hotare, chiar dacă există hotărâri judecătorești definitive în Moldova.

„Mai mulți părinți din Republica Moldova nu reușesc să obțină pensia de întreținere a copilului atunci când celălalt părinte pleacă peste hotare. Lipsa unui mecanism internațional eficient face ca executarea pensiei în alte țări să fie complicată, anevoioasă sau chiar imposibilă”, a explicat Alexei Buzu.

Potrivit ministrului, prin aderarea la Convenție, hotărârile judecătorești din Moldova vor fi recunoscute rapid în celelalte state semnatare, iar drepturilor copiilor și familiilor aflate în dificultate vor fi protejate. De asemenea, va fi caritate și predictibilitate juridică în cazurile transfrontaliere.

„Un exemplu concret: un părinte din Moldova, care are o hotărâre judecătorească privind pensia de întreținere, nu mai poate obține plata acesteia după ce celălalt părinte se stabilește în Franța. În baza Convenției, autoritățile franceze vor putea recunoaște hotărârea moldovenească și vor iniția executarea silită. Astfel, copilul nu va mai fi lipsit de sprijinul cuvenit.

„Este un pas concret pentru ca niciun copil să nu fie lipsit de sprijinul cuvenit”, a explicat Alexei Buzu.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: