Moldova nu va impune, deocamdată, restricții la importul de grâne din Ucraina. Bolea: „Câștigul era foarte efemer, dar pierderea – garantată”
Full Article 4 minutes read

Moldova nu va impune, deocamdată, restricții la importul de grâne din Ucraina. Bolea: „Câștigul era foarte efemer, dar pierderea – garantată”

Republica Moldova nu va impune, deocamdată, restricții la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZI” de la TVR Moldova. Oficialul declară că volumul de cereale importate de Ucraina în Moldova este, deocamdată, nesemnificativ – fapt care permite amânarea impunerii unor restricții, după modelul UE.

„Interdicția în sine nu ar fi soluționat nimic. Nu ar fi făcut nici prețurile de vânzare pentru agricultorii din Moldova mai mari și nici prețurile de cost mai mici. Soluția asta dădea zero rezultat barat. În schimb, ucrainenii introduceau restricții la importul produselor moldovenești și atunci se pierdea foarte mult. Câștigul era foarte efemer, dar pierderea – garantată”, a declarat ministrul Agriculturii.

Potrivit oficialului, capacitatea de stocare a grânelor în Moldova constituie circa trei milioane tone. Pentru a nu le suprasolicita, autoritățile de la Chișinău vor monitoriza, o dată la două zile, importul de cereale din Ucraina în Moldova și volumul acestora. Deocamdată, susținea Bolea, volumele importate au fost nesemnificative.

„Conform datelor statistice, de la 1 ianuarie 2023 până pe 8 mai, curent, în Moldova Ucraina a importat 177 tone de grâu, adică 7,5 tiruri de grâu. Au fost importate, de asemenea, alte câteva mii de tone de porumb și 4 mii tone de floarea soarelui. Volumele sunt nesemnificative (…) Trebuie, însă, să monitorizăm îndeaproape importurile, ca să nu fie blocate cerealele noastre, ca agricultorii noștri să aibă unde să își depoziteze cerealele. În funcție de interesul național, noi vom merge la măsurile care se vor cere ca să protejăm agricultorii noștri”, a mai declarat Vladimir Bolea.

În ceea ce privește o posibilă interzicere a tranzitului cerealelor din Ucraina prin Republica Moldova, oficialul declară că o astfel de posibilitate nu este luată în considerare de autoritățile de la Chișinău. Mai mult, potrivit lui Bolea, tranzitul de grâne ucrainene prin țara noastră către UE a adus doar beneficii pentru Moldova, în mod special pentru Calea Ferată, care a devenit mai prosperă.

„Tranzitul nu a fost pus sub semnul de întrebării. Tranzitarea nu ne afectează nicicum negativ. Datorită tranzitului, Căile Ferate din Moldova și-au revenit foarte bine, și-au plătit salariile și chiar le-au majorat. Problema este pentru exportatorii care exportă prin auto. Tranzitul din Ucraina spre vămile din România genera mereu cozi imense. Suntem interesați pe dezvoltarea tranzitului pe calea feroviară. Este mult mai avantajos, plus costurile mult mai mici decât pe calea auto”, a declarat ministrul Economie .

Amintim că Vladimir Bolea a anunțat, acum cinci zile, că Republica Moldova ar putea impune restricții temporare la importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina, identice cu cele din Uniunea Europeană. În reacție, viceministrul Agriculturii din Ucraina, Taras Kacika, a declarat că Ucraina se pregătește să impună o interdicție a importurilor din Republica Moldova, ca răspuns la decizia autorităților de la Chișinău.

Situația a fost comentată și de președintele ucrainean, Vladimir Zelenski. Liderul de la Kiev a condamnat restricțiile comerciale impuse de țările vecine asupra importurilor de cereale din Ucraina, măsuri pe care le-a caracterizat ca fiind „dure” şi „protecționiste”. „Din păcate, ne-am confruntat cu probleme acolo unde ne așteptam la solidaritate”, a declarat Zelenski.

Pe 1 iunie, România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria au convenit cu Comisia Europeană să ridice interdicția de import a unor produse agricole din Ucraina, după două săptămâni de negocieri intense. Totodată, Uniunea Europeană a decis să aloce celor cinci țări, membre a blocului comunitar, compensații suplimentare pentru agricultorii afectați de prăbușirea prețurilor la cereale și oleaginoase, în valoare totală de 100 milioane de euro.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: