Moldova prelungește starea de urgență cu încă 60 de zile. Recean, de la tribuna Parlamentului: „Este absolut necesar”
Full Article 3 minutes read

Moldova prelungește starea de urgență cu încă 60 de zile. Recean, de la tribuna Parlamentului: „Este absolut necesar”

Starea de urgență în Republica Moldova a fost prelungită cu alte 60 de zile. Propunerea Guvernului privind prelungirea stării de urgență pe întreg teritoriul țării, începând cu data de 5 aprilie 2023, a fost susținută cu votul a 61 de deputați, împotrivă au fost 14 parlamentari. 

Moldova prelungește starea de urgență cu încă 60 de zile. Recean, de la tribuna Parlamentului: „Este absolut necesar”

De la tribuna Parlamentului, prim-ministrul Dorin Recean a spus că „din păcate, războiul profund injust și imoral purtat de Rusia împotriva Ucrainei continuă, cu consecințe care se resimt inclusiv în țara noastră”.

„Pentru câțiva dintre cei prezenți aici, o să reamintesc că recent, în luna februarie o rachetă rusească a survolat ilegal spațiul aerian al Republicii Moldova, iar câteva zile mai târziu au fost găsite în raionul Briceni fragmente dintr-o altă rachetă. Pericolul pentru viața și siguranța oamenilor din Republica Moldova este așadar unul cât se poate de real”, a comunicat Recean.

El a mai menționat că „prelungirea stării de urgență este absolut necesară și din cauza faptului că ne confruntăm, în continuare, cu elemente ale unui război hibrid purtat împotriva țării noastre – un război menit să ne împiedice să fim o țară liberă, integrată în Uniunea Europeană”.

„Suntem supuși constant atacurilor hibride din partea grupării pentru hoție și război care are o misiune clară – să aducă destabilizare în Moldova. Scopul lor este să organizeze haos. Am observat recrudescența, adică reluarea cu tentative și mai brutale de destabilizare, a așa numitor proteste plătite în luna martie”, a precizat oficialul.

Premierul a adăugat că „Republica Moldova face față acestor provocări”. „Noi, Guvernul, și instituțiile statului vom continua să asigurăm pacea și liniștea din societate și să muncim la recuperarea economică a țării. Iar cei care participă la astfel de provocări, trebuie să știe că vor suporta consecințe. Guvernul este prima instituție interesată în a reveni la normalitate și a funcționa în regim de normalitate”, a conchis el.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Grigore Novac a spus că „este convenabilă autorităților această stare de urgență”: „Eu totuși am dorit ca în acest Parlament să auzim argumente, această platformă să fie o platformă dezbatere a ideilor dar nu să ne demonstreze cineva că război e război”.

Amintim că starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită la 24 februarie 2022, odată cu declanșarea războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei. Ultima dată, Parlamentul a votat prelungirea stării de urgență cu 60 de zile, începând cu data de 4 februarie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: