Moldova, prima țară care semnează cu UE un parteneriat în domeniul securității și apărării. Anunțul făcut de la Bruxelles
Full Article 4 minutes read

Moldova, prima țară care semnează cu UE un parteneriat în domeniul securității și apărării. Anunțul făcut de la Bruxelles

Republica Moldova și Uniunea Europeană au semnat un Partenerariat în domeniul Securitate și Apărare. Documentul a fost semnat pe 21 mai, la Bruxelles, de prim-ministrul Dorin Recean și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell. Astfel, Republica Moldova a devenit prima țară care are un astfel de parteneriat cu UE.

Într-un mesaj pe rețelele de socializare, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate a făcut anunțul despre semnarea Parteneriatului în domeniul Securității și Apărării dintre Uniunea Europeană și Moldova.

Moldova este prima țară care a semnat un Parteneriat în domeniul Securității și Apărării cu UE. Acest parteneriat va spori reziliența țării. Aceasta ne va permite să abordăm împreună provocările comune în materie de securitate, să ne eficientizăm angajamentul și să explorăm noi domenii de cooperare”, a comunicat Josep Borell pe contul său X.

Documentul a fost semnat de premierul Dorin Recean și Josep Borrell.

La rândul său, Dorin Recean a salutat semnarea parteneriatului.

Nu există un mecanism mai bun pentru a asigura pacea și stabilitatea cetățenilor Republicii Moldova decât aderarea la UE. Pe măsură ce ne apropiem de acest obiectiv, consolidăm reziliența țării noastre în fața provocărilor cu care ne confruntăm. Asta înseamnă că vom spori alinierea țării noastre la Politica Externă și de Securitate Comună a UE, vom consolida asistența pentru sectorul apărării prin intermediul Instrumentului European pentru Pace și vom contribui mai activ la pacea și securitatea europeană. Alături de Uniunea Europeană, Moldova devine mai puternică și mai rezistentă, atât din punct de vedere politic, cât și economic, și ne bucurăm să vedem aceeași deschidere din partea statelor membre. Alături de Uniunea Europeană, viitorul Republicii Moldova este unul mai competitiv, mai pașnic și mai sigur”, a declarat oficialul, citat într-un comunicat publicat de Guvern.

Întrevederi cu liderii UE

Precizăm că, înainte de semnarea Parteneriatului, Dorin Recean și Josep Borrell au avut o întrevedere. Guvernul de la Chișinău a anunțat că parcursul european al Republicii Moldova, consolidarea capacităților în domeniul apărării și alinierea la politica externă și de securitate comună a Uniunii Europene au fost printre principalele subiecte abordate de către cei doi oficiali.

Moldova, prima țară care semnează cu UE un parteneriat în domeniul securității și apărării. Anunțul făcut de la Bruxelles

gov.md

De asemenea, prim-ministrul Recean s-a întâlnit și cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Potrivit Guvernului de la Chișinău, politicienii au discutat despre eurointegrarea Moldovei și securitatea regională. Totodată, oficialii au mai vorbit despre amenințările hibride, atacurile cibernetice și acțiunile de dezinformare lansate de Federația Rusă în țara noastră, alinierea Republicii Moldova la măsurile restrictive internaționale, precum și asistența oferită în cadrul Instrumentului European pentru Pace.

Moldova, prima țară care semnează cu UE un parteneriat în domeniul securității și apărării. Anunțul făcut de la Bruxelles

gov.md

După întrevederea cu Dorin Recean, Charles Michel a publicat un mesaj de solidaritate cu Republica Moldova.

Cu premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, am discutat despre procesul de integrare al Republicii Moldova și despre eforturile de reformă pe cale spre UE. UE va continua să sprijine reziliența Republicii Moldova în lupta împotriva amenințărilor hibride din ce în ce mai mari ale Rusiei de a submina progresul țării. Semnarea de astăzi a parteneriatului UE-Moldova în domeniul securității și apărării reprezintă un pas concret în apropierea Moldovei de UE. Locul Moldovei este în UE și suntem ferm alături de dumneavoastră”, a scris președintele Consiliului European pe X.

***

Amintim că, pe 21 mai, premierul Recean se află la Bruxelles. Șeful Guvernului conduce delegația națională la cea de-a 8-a reuniune a Consiliului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană.

Din delegația oficială a Republicii Moldova fac parte Cristina Gherasimov, Mihai Popșoi, Oleg Serebrian, Dumitru Alaiba, Andrei Spînu, Veronica Mihailov-Moraru, Victor Parlicov și Alexei Buzu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: