Moldova s-a alăturat unei declarații internaționale, ce presupune acțiuni în beneficiul mediului
Full Article 2 minutes read

Moldova s-a alăturat unei declarații internaționale, ce presupune acțiuni în beneficiul mediului

Republica Moldova s-a alăturat Declarației liderilor privind pădurile și utilizarea terenurilor, susținută de mai mult de o sută de țări semnatare, în intenția de a opri defrișarea până în anul 2030. Documentul a fost semnat în cadrul Conferinței de la Glasgow privind schimbările climatice, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), pe 2 noiembrie.

Prin această declarație, țările se angajează să promoveze dezvoltarea durabilă la scară globală, inclusiv gestionarea și utilizarea durabilă a pădurilor și să consolideze economiile locale.

„Republica Moldova consideră că această cooperare este importantă pentru atingerea obiectivelor internaționale legate de păduri” menționează MAEIE.

Liderii mondiali au convenit implementarea și, la necesitate, reproiectarea politicilor și programelor agricole pentru a stimula agricultura durabilă, a promova securitatea alimentară și a aduce beneficii mediului.

Totodată, este reafirmat angajamentul internațional pentru a crește semnificativ finanțarea și investițiile dintr-o mare varietate de surse publice și private, îmbunătățind în același timp eficiența și accesibilitatea acestora pentru a permite gestionarea durabilă a suprafețelor împădurite, conservarea și restaurarea pădurilor și sprijinul pentru comunitățile locale.

Președinta Maia Sandu, salută semnarea acestei declarații și reiterează că pentru Republica Moldova reîmpădurirea este o prioritate națională.

„Avem nevoie de politici de mediu curajoase și bine gândite, cu intervenții în economie, producție și consum, inclusiv un Program național ambițios de restabilire a pădurilor. În Moldova, ca și în orice alt loc de pe planetă, oamenii merită să trăiască într-un mediu curat și sănătos, multe generații înainte”, menționează șefa statului.

Printre semnatarii Declarației se numără statele membre ale Uniunii Europene, Ucraina, Turcia, Statele Unite ale Americii, Canada, Japonia, Federația Rusă și altele.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: