Moldova sărbătorește 30 de ani de la proclamarea independenței. Programul evenimentelor din PMAN
Full Article 3 minutes read

Moldova sărbătorește 30 de ani de la proclamarea independenței. Programul evenimentelor din PMAN

Acum 30 de ani, pe 27 august 1991, Parlamentul adopta Declarația de Independență. Cu această ocazie, în capitală se va desfășura o paradă militară, precum și alte manifestări. La evenimentele din Piața Marii Adunări Naționale vor participa și președinta țării Maia Sandu, precum și invitații săi speciali: președintele României, cel al Ucrainei și cel al Poloniei.

Programul manifestărilor cu ocazia Zilei Independenței va începe la ora 8:30 cu depuneri de flori la monumentul „Maica Îndurerată” și va continua la ora 9:20 – la monumentul „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

În continuare, la ora 10:00, pe scena din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), va fi inaugurată Sărbătoarea Naţională Ziua Independenței, în prezența conducerii Republicii Moldova și oficialilor externi aflați în vizită în țara noastră: Președintele României, Președintele Ucrainei și Președintele Poloniei. Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va avea un mesaj de felicitare, la ora 10:15.

La ora 10:25, în Piața Marii Adunări Naționale, se va desfășura parada militară. În vederea asigurării normelor de securitate, publicul nu va avea acces în PMAN.

Programul festiv va continua cu un spectacol muzical, începând cu ora 10:55, la care vor participa Orchestra de muzică populară a Fraților Advahov și mai mulți interpreți precum Zinaida Julea, Mihai Ciobanu, Surorile Osoianu, „Catharsis”, Maria Iliuț ș.a. În continuare, Cristofor Aldea-Teodorovici Orchestra va susține un recital muzical între orele 13:00-13:30.

În timpul concertului, începând cu ora 11:00, publicul larg și jurnaliștii vor avea acces liber în Piața Marii Adunări Naționale.

Chiar dacă evenimentele se vor desfășura în aer liber, organizatorii solicită tuturor participanților să poarte obligatoriu masca de protecție și să respecte distanța fizică, în condițiile situației epidemiologice.

De la ora 13:30 până la ora 16:00, pe monitoarele LED din PMAN vor fi rulate câteva filme în regia lui Viorel Mardare, un colaj video documentar „MOLDOVA SUVERANĂ” și alte video de scurt metraj privind promovarea imaginii Republicii Moldova.

Cea de-a 30-a aniversare a Zilei Independenței se va încheia seara cu transmisiunea la postul național de televiziune, a unui concert tematic „Moldovă – tu ești Patria mea!”, la care vor participa Orchestra Națională Simfonică și Corul Național de Cameră; Eugen Doga, Iurie Mahovici și Anatol Lapicus, Mariana Bulicanu, Taisia Caraman, Adriana Babin, Aliona Triboi, Cătălin Josan, Pașa Parfeni, Viorel Burlacu și Brio Sonores.

În contextul pandemiei de coronavirus, festivitățile se vor încheia către ora 17.00.

 

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: