Moldova și Comisia Europeană vor semna un acord de finanțare pentru gestionarea crizei energetice în țara noastră
Full Article 2 minutes read

Moldova și Comisia Europeană vor semna un acord de finanțare pentru gestionarea crizei energetice în țara noastră

Comisia Europeană ar urma să ofere Republicii Moldova un grant de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. În data de 8 decembrie, Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv inițierea negocierilor și semnarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova”.   

Mijloacele vor fi oferite sub formă de asistență nerambursabilă în cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – Europa Globală.

Scopul acordului este de a atenua impactul social-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, de a spori capacitatea Guvernului în a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, precum și redresarea social-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică în Republica Moldova.

Suma urmează a fi debursată, într-o singură tranșă până la finele lunii curente. Inițiativa de a încheia acordul aparține Comisiei Europene.

***

În cadrul unor declarații de presă, din data de 6 decembrie, directorul adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene, Katarina Mathernova, care se afla în țara noastră, a anunțat că Republica Moldova este în proces de finalizare a procedurilor pentru accesarea suportului bugetar excepțional în mărime de 60 milioane de euro. „Suplimentar la aceasta, mai avem încă 15 milioane de euro pentru sprijinul grupurilor vulnerabile, dar și servicii de consultanță pe care o să le oferim începând cu anul viitor. Sperăm și foarte mult că, în al doilea semestru al anului viitor, vom reuși să vă sprijinim cu o asistență macrofinanciară”, a comunicat Mathernova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: