parlament.md

Moldova și Comisia Europeană vor semna un acord de finanțare pentru gestionarea crizei energetice în țara noastră

Comisia Europeană ar urma să ofere Republicii Moldova un grant de 60 de milioane de euro pentru gestionarea crizei din sectorul energetic. În data de 8 decembrie, Comisia politică externă și integrare europeană a avizat pozitiv inițierea negocierilor și semnarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind „Contractul de consolidare a statului și rezilienței pentru Republica Moldova”.   

Mijloacele vor fi oferite sub formă de asistență nerambursabilă în cadrul Instrumentului de vecinătate, cooperare pentru dezvoltare și cooperare internațională – Europa Globală.

Scopul acordului este de a atenua impactul social-economic urmare a creșterii prețurilor la gazele naturale, de a spori capacitatea Guvernului în a furniza servicii personalizate grupurilor vulnerabile, precum și redresarea social-economică pe termen lung, securitatea energetică și tranziția energetică în Republica Moldova.

Suma urmează a fi debursată, într-o singură tranșă până la finele lunii curente. Inițiativa de a încheia acordul aparține Comisiei Europene.

***

În cadrul unor declarații de presă, din data de 6 decembrie, directorul adjunct al Direcției Generale Vecinătate și Negocieri privind Extinderea din cadrul Comisiei Europene, Katarina Mathernova, care se afla în țara noastră, a anunțat că Republica Moldova este în proces de finalizare a procedurilor pentru accesarea suportului bugetar excepțional în mărime de 60 milioane de euro. „Suplimentar la aceasta, mai avem încă 15 milioane de euro pentru sprijinul grupurilor vulnerabile, dar și servicii de consultanță pe care o să le oferim începând cu anul viitor. Sperăm și foarte mult că, în al doilea semestru al anului viitor, vom reuși să vă sprijinim cu o asistență macrofinanciară”, a comunicat Mathernova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Socialiștii, protest la MAE. Dodon: „Ce caută Ursula von der Leyen la Chișinău înainte de campania electorală?” (VIDEO)

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a organizat pe 1 iulie un protest la Ministerul Afacerilor Externe față de Summit-ul Republica Moldova-UE care va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni. Manifestanții s-au declarat nemulțumiți de faptul că reuniunea va avea loc cu puțin timp înainte de alegerile parlamentare și susțin că oficialii europeni „se vor amesteca” în scrutin.

Câteva zeci de persoane au s-au adunat în fața sediului Ministerului Afacerilor Externe pentru a protesta împotriva summit-ului Republica Moldova-UE, fiindcă va avea loc înainte de alegerile parlamentare din 28 septembrie. Manifestanții susțin oficialii Uniunii Europene care vor participa la reuniune vor sprijini formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS și că „se vor amesteca” în scrutin.

Ce caută Ursula von der Leyen la Chișinău acum, înainte de campania electorală? Imaginați-vă că acest lucru îl făceau alții înainte de campania electorală? Avea să urle toți. Nu, acum ei vin, o delegație întreagă, pe banii noștri, o să blocheze toate drumurile. Da cum cu neutralitatea, da cum cu suveranitatea?”, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon, în timpul manifestației.

În cadrul protestului au răsunat și acuzații tendențioase la adresa Uniunii Europene, care au fost lansate de jurnalistul Dumitru Ciubașenco. Acesta este unul dintre liderii Platformei „Pentru Moldova”, care a fost lansată în iunie și al cărei scop declarat este unirea partidelor de opoziție în contextul parlamentarelor din toamnă.

Ciubașenco a spus că UE s-ar transforma într-un „bloc militar” – aluzie la planurile privind creșterea capacităților de apărare ale statelor membre, însă fără mențiunea că inițiativa vine în contextul invaziei dusă de Rusia în Ucraina. El a mai spus că UE ar promova o politică „rusofobă” și că ar obliga Republica Moldova să-și modernizeze infrastructura civilă pentru că în viitor ar putea fi folosită împotriva Rusiei.

Dacă înainte UE era considerată o uniune socio-economică, umanitară și culturală, în ultima vreme se transformă rapid într-o uniune politico-militară. Practic în a doua NATO în Europa. Și Republica Moldova, ca stat candidat la aderarea la UE, este obligată să urmeze lina politicii externe și de apărare comună a Uniunii Europe, inclusiv componenta sa legată de sancțiuni. Moldova, de asemenea, este obligată să se ocupe de militarizare, să reconstruiască infrastructura, obiecte cu dublă destinație, drumuri, poduri, spitale, aerodromuri, depozite, care într-un anumit moment pot fi folosite și în scopuri militare. (…) Politica oficială a UE este o direcție anti-rusească, rusofobă. Astăzi, să fii alături de UE înseamnă să fii împotriva Rusiei”, a menționat Dumitru Ciubașenco.

De asemenea, în timpul manifestației, protestatarii au desfășurat pancarte cu mesaje precum „Suveranitate, nu vasalitate”, „Noi decidem, nu străinii” și „Guvernarea PAS – corporație a intereselor străine”.

NM a solicitat un comentariu de la Ministerul Afacerilor Externe, însă, deocamdată, nu am primit un răspuns.

***

Amintim că, pe 4 iulie, la Reședința de Stat, va avea loc primul summit Republica Moldova-UE. Evenimentul va fi găzduit de șefa statului, Maia Sandu, iar UE va fi reprezentată de președintele Consiliului European, Antonio Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Președinția Republicii Moldova a comunicat anterior că la reuniune vor fi abordate subiecte legate de procesul de aderare, extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, dezvoltarea regională și digitalizarea.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: