Moldova și Polonia vor să-și dezvolte cooperarea militară și dialogul politic. Consultări la sediul MAE de la Chișinău
Full Article 3 minutes read

Moldova și Polonia vor să-și dezvolte cooperarea militară și dialogul politic. Consultări la sediul MAE de la Chișinău

Republica Moldova și Polonia sunt interesate să dezvolte colaborarea în domeniul politic și dialogul politic. Astfel, pe 10 mai, la sediul Ministerului Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău, au avut loc consultări la care au participat oficiali din cele două țări. Anunțul a fost făcut de ministrul de Externe, Mihai Popșoi.

Mihai Popșoi, a anunțat că, împreună cu ministrul Apărării, Anatoli Nosatîi, a găzduit o rundă de consultări politico-militare între Republica Moldova și Polonia. Delegația polonă a fost condusă de către secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe, Robert Kupiecki și secretarul de stat al ministerului apărării naționale, Pawel Zalewski.

În cadrul consultărilor, am examinat un spectru larg de subiecte de pe agenda relațiilor bilaterale ce vizează stadiul actual și perspectivele dezvoltării dialogului politic și cooperării în domeniul militar”, a scris Mihai Popșoi pe Facebook.

Șeful diplomației de la Chișinău a menționat că, în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei, a evidențiat „interesul comun” al Republicii Moldova și al Poloniei pentru restabilirea ordinii internaționale bazate pe reguli și norme – principiile Cartei ONU, respectarea suveranității și integrității teritoriale ale tuturor statelor.

Cu referire la existența riscurilor la adresa securității Republicii Moldova, am menționat eforturile instituțiilor naționale în combaterea amenințărilor hibride și a dezinformării. Am reiterat interesul țării noastre de a spori cooperarea cu Polonia în vederea consolidării capacităților de reziliență și securitate”, a adăugat acesta.

Moldova și Polonia vor să-și dezvolte cooperarea militară și dialogul politic. Consultări la sediul MAE de la Chișinău

Facebook/Mihai Popșoi

Moldova și Polonia vor să-și dezvolte cooperarea militară și dialogul politic. Consultări la sediul MAE de la Chișinău

Facebook/Mihai Popșoi

Precizăm că țara noastră își consolidează și parteneriatul militar cu Franța. Pe 7 martie, la Paris, a fost semnat un acord de cooperare militară între Franța și Republica Moldova. Acordul în domeniul apărării va acoperi următoarele domenii: politica de apărare, participarea în misiuni și operații internaționale, controlul și gestionarea spațiului aerian, tehnologia informației și telecomunicațiilor militare, topografie militară, gestionarea resurselor umane, formarea lingvistică, logistică, medicină militară, gestionare financiară și bugetară, a explicat Ministerul Apărării. Totodată, acordul prevede vizite oficiale și reuniuni de lucru, schimb de experiență, antrenamente și exerciții comune, stagii de practică, consultări, conferințe, cursuri, specializări și alte forme de pregătire științifică avansată. Pe lângă asta, documentul prevede crearea unei comisii moldo-franceze, care va efectua o evaluare a acțiunilor comune desfășurate și va elabora și valida un plan multianual de cooperare bilaterală în domeniul apărării. Comisia se va reuni anual în Franța sau Moldova, scrie Radio Chișinău.

Totodată, în țara noastră va fi deschisă o misiune franceză permanentă de apărare. Aceasta presupune prezența unui atașat militar în cadrul ambasadei Franței la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: