Moldova, ultima zi în stare de urgență, după aproape doi ani
Full Article 2 minutes read

Moldova, ultima zi în stare de urgență, după aproape doi ani

Astăzi, 30 decembrie, expiră starea de urgență instituită și prelungită repetat de autoritățile de la Chișinău începând cu primăvara anului 2022, când Federația Rusă a atacat militar Ucraina.

Starea de urgență în Republica Moldova a fost instituită pentru prima dată pe 24 februarie 2022 – zi în care Rusia și-a început invazia asupra Ucrainei – pe un termen de 60 de zile. Ulterior, aceasta a fost prelungită de fiecare dată pentru încă 60 de zile. Doar în acest an, Parlamentul a prelungit, la cererea Guvernului, starea de urgență de cinci ori.

Ultima dată, starea de urgență a fost prelungită în țara noastră începând cu 1 decembrie, pentru un termen de doar 30 de zile, dar nu cu 60, așa cum se întâmpla anterior. Aceasta a fost a 11-a prelungire, de la începutul războiului din Ucraina.

De menționat că opoziția parlamentară a solicitat în repetate rânduri ieșirea țării din stare de urgență și revenirea la regimul obișnuit de activitate. Totodată, opoziția a criticat inclusiv activitatea Comisiei pentru Situații Excepționale, care, în opinia lor, ar fi făcut abuz de împuternicirile acordate de Legislativ. Pe de altă parte, guvernarea și-a argumentat mereu cererile de a prelungi starea de urgență prin riscurile de securitate asociate războiului declanșat de Moscova la hotar cu Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: